Skip to main content

Hoe megalomaan wordt de nieuwe stad "The line"?

architecture 01

Graafwerken aan Saudisch megaproject "The line" begonnen, experts blijven twijfelen aan haalbaarheid

In Saudi-Arabië zijn de graafwerken gestart voor het megaproject "The line": een stad van 500 meter hoog, 200 meter breed en 170 kilometer lang. Over drie jaar al zouden er 9 miljoen mensen gaan wonen, maar experts twijfelen aan de haalbaarheid van de timing en het hele project. "Het is een bizar idee om uit te voeren."

Een oase voor superrijken, met penthouses, ondergrondse hogesnelheidstrein, zwevend voetbalstadion, boerderijen met robotboeren en een jachthaven. Al in 2030 moeten de eersten van negen miljoen bewoners, er intrekken.

Media brachten dit recent als toonbeeld voor innovatie, zoals de Saoedische staats-PR-campagne ons voorhoudt. Bin Salman noemt het een toonbeeld van "menselijkheid en natuurbehoud", op een officieel Instagram-account.

Menselijkheid en natuurbehoud. Kun je het geloven?

Zou Bin Salman echt denken dat de wereld hem met zo'n loopgraf uit de hel, 'The Horror Line', ineens gaat zien als duurzame verlosser? En niet iedereen dit ziet voor wat het is: een spiegel van iemand die verliefd is op zichzelf?

Het is tenminste helder welk eindspel de internationale olie-elite voor ons beoogt. Een kunstmatige, gefortificeerde, gecontroleerde, maar luxe leefgemeenschap, voor een kleine groep ultrarijken. En het verkommeren van miljarden mensen. Met als prijskaartje de totale verwoesting van ons bestaande paradijs, onze rivieren, de Rijn, onze groene bossen, onze vruchtbare bodem.

Financieel staat MBS er zo goed als alleen voor, buitenlandse investeerders zien het project niet zitten. Het verloop binnen de staf van “The Line” is bovendien enorm, omdat niet iedereen meegaat in de fantasie van de prins. "Er kan niet eens een schatting van de kosten worden gemaakt," zegt een medewerker aan het skiresort. "We waren gebouwen aan kliffen aan het hangen zonder iets van de geologie te weten." Vooralsnog is het project dus vooral een proefballon, hoe spectaculair het er ook uitziet.

[widgetkit id="1284" name="Hoe-megalomaan-wordt"]

 

  • Aangemaakt op .