Skip to main content

De beste bibliotheek van Nederland

architecture 01

Bibliotheek Hoogezand (onderdeel van Biblionet Groningen) is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2022 en mag een jaar lang deze titel dragen.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad, het vakblad en platform voor de bibliotheeksector in Nederland en Vlaanderen, en Stichting NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland.

Bibliotheek Hoogezand won de finale, die bestond uit vijf genomineerde openbare bibliotheken, en kreeg vandaag de award uitgereikt door Nina Nannini, directeur van Stichting NBD Biblion en Menno Goosen, hoofdredacteur van Bibliotheekblad, tijdens een evenement dat geheel in het teken stond van deze uitreiking.

Naast de Beste Bibliotheek werden ook de prijzen uitgereikt van de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd door Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer die de voorzitter van de Schrijfwedstrijd was.

Andere genomineerden

Naast Bibliotheek Hoogezand waren nog vier bibliotheken genomineerd:

  • Bibliotheek Almelo (de Bibliotheek Almelo).
  • Bibliotheek Goes (de Bibliotheek Oosterschelde).
  • Bibliotheek Noordwijk (de Bibliotheek Bollenstreek).
  • Bibliotheek Terneuzen (de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen).

Uit het juryrapport over Bibliotheek Hoogezand

Dit jaar waren de publieksjury (stemmers op de website van Bibliotheekblad.nl)en de vakjury unaniem. Hoogezand stond bovenaan. ‘De jury vond dat de Bibliotheek Hoogezand het meest complete beeld liet zien van zowel collectie als van programmering, samenwerkingen, inrichting en gebouw. De krachtige en bijzondere architectuur werd geroemd, tevens omdat deze ook een hoger doel dient, namelijk die van samenwerking. De inrichting van de bieb is tijdloos. Hoogezand combineert de voordelen van een grote organisatie (Biblionet Groningen) met het behouden van het lokale gevoel. Dit draagt enorm bij aan de goede gemeentelijke visie op de bibliotheek.’

Aantal stemmen

In totaal hebben gedurende de stemperiode (1 t/m 23 oktober) 8331 mensen hun stem uitgebracht voor de Beste Bibliotheek. Stemmen kon via de website bibliotheekblad.nl. Uiteraard was het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. Het grote aantal stemmers bewijst eens te meer dat de openbare bibliotheek een groot draagvlak kent in de samenleving. Winnen is geweldig voor de bibliotheek die het overkomt omdat het berust op een gezamenlijke inspanning van alle medewerkers en de overwinning tot stand komt door een gecombineerde mening van vakjury en publiek.

Juryleden

De vakjury bestond uit Hans van Velzen (bibliotheekadviseur, auditor, voorzitter KB-Inkoopcommissie e-content en voormalig directeur-bestuurder OBA), Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad), Ilse Verburgh, (directeur-bestuurder Bibliotheek Kerkrade en winnaar van de Beste Bibliotheek 2021), Jeanine Deckers (directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken, architectuurhistoricus en maker van het blog Ten Aanval), Chris Wiersma (voormalig directeur van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere) en Gerard Meijer (programmamanager SPN: Stichting Samenwerkende POI’s Nederland).

De vijf genomineerde bibliotheken werden bezocht door deze juryleden, die hun kennersblik lieten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten en service & klantgerichtheid, maar die vooral oog hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners.

Doel verkiezing Beste Bibliotheek

Door middel van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland willen Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn, maar wil de vestiging onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de Bibliotheekwet.

Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd

Dit jaar werd voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd georganiseerd; een wedstrijd exclusief voor de bezoekers en leden van de openbare bibliotheek. De centrale vraag was: Wat betekent de bibliotheek voor jou? Maar liefst 387 mensen deelden hun ervaringen, verwoord in essays, gedichten of zelfs songteksten. In de categorie jeugd tot en met 16 jaar won Debora van der Weide de eerste prijs met haar bijzondere liefdesbrieven aan de bibliotheek. Zij ontving uit handen van Gerdi Verbeet een Eftelingbon van €1000 en een award. De eerste prijs in de categorie volwassenen ging naar Roelke Aalderink voor haar gedicht Bibliotheek-cv. Zij ontvang een award en €1000.

[widgetkit id="1293" name="beste-bibliotheek"]

  • Aangemaakt op .