Skip to main content

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met International Architecture Award 2022

architecture 02

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam in Amsterdam is onderscheiden met de International Architecture Award 2022. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects en heeft haar oorspronkelijke allure weer terug. Het rijksmonument is bekroond met een opvallende, ruimtelijke koepel van glas en staal; de High Light. De prijs wordt jaarlijks georganiseerd door de Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design samen met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en geldt als een toonaangevende erkenning in de architectuur.

Rijksmonument in ere hersteld

De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld. De renovatie omvatte naast het herstel van de monumentale kwaliteiten en het aanpassen van het interieur aan moderne, flexibele werkfaciliteiten, ook de toevoeging van een koepel van glas en staal genaamd de High Light. Kunst en design lopen als een rode draad door het gebouw.

Erik Smits, project-architect ZJA: “Met de restauratie van de Diamantbeurs en de nieuwe openbare ruimte op het dak is een iconisch gebouw weer aan het hart van Amsterdam toegevoegd en is het rijksmonument weer een belangrijk onderdeel van de stad geworden. Het ontwerp voor Capital C levert een hedendaagse re-vitalisering van een bijzonder monumentaal gebouw, zodat geschiedenis, openbare ruimte en de dynamiek van de creatieve industrie en kunst samenkomen.”

Bekroning op het dak

De koepel op het dak is gebaseerd op het principe van de Gridshell dat enorme vormvrijheid biedt en grote overspanningen zonder kolommen mogelijk maakt. De High Light is voorzien van geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken en de zon weren om het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te houden. De vloer van de High Light heeft vloerkoeling-en verwarming. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer en verhoogt de biodiversiteit, filtert fijn stof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Sprankelend monument

Als Capital C biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Bovendien biedt het een van de meest spectaculaire uitzichten over de stad vanaf het dak met een stijlvolle en beeldbepalende koepel. De Diamantbeurs is opnieuw een belangrijke onderdeel van Amsterdam, als sprankelend monument dat verleden en heden van de stad weerspiegelt.

Architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement)

  • Aangemaakt op .