Skip to main content

In dit park is van alles te doen

In veel parken en plantsoenen zijn speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren te vinden. Vaak is het zo dat niet elke doelgroep er terecht kan. In het Poolse Chorzów hebben ze het daarom heel anders aangepakt.

Architectenbureau SLAS bedacht een park waarin heel veel verschillende dingen te doen zijn. Door het enorme aanbod zal iedereen er iets van zijn of haar gading kunnen vinden. Hierdoor zijn veel bekende onderdelen wel wat kleiner gemaakt dan je gewend bent. In plaats van een compleet basketbalveld is er slechts één basket met daarbij precies genoeg ruimte om een potje te spelen met een klein gezelschap of in je eentje.

Toegankelijk

Tussendoor is er ook veel ruimte voor groen en plekken om te zitten. Hier kunnen bijvoorbeeld de ouders of grootouders van kleine kinderen terecht. Of je gaat er lekker even zitten om te ontspannen. Naast plekken om te sporten of spelen zijn er ook fitness-apparaten te vinden in het park. Bewegen was nog nooit zo laagdrempelig. Zeker omdat er echt voor iedereen wat te doen is, want door een groot deel van het park in vlak beton uit te voeren is het goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Het park heeft de naam Activity Zone gekregen en is onderdeel van de herinrichting van een voormalig militair terrein in de stad. Dit is een samenwerking tussen de Universiteit van Silezië en het stadsbestuur van Chorzów. Samen kijken ze hoe de vrijgekomen ruimte zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt door zowel de lokale bewoners als de studenten en medewerkers van de universiteit.

— 29 augustus 2023 —