Skip to main content

VELUX Groep geeft BayWa r.e. de opdracht om twee zonneparken

VELUX Groep geeft BayWa r.e. de opdracht om twee zonneparken

Credit: BayWa r.e.

VELUX Groep geeft BayWa r.e. de opdracht om twee zonneparken te bouwen en zijn Europese activiteiten tegen 2024 daarmee van groene stroom te voorzien

  • Het allereerste zonnestroompark in Spanje waarbij landbouw, biodiversiteit en de gemeenschap samenwerken aan duurzame energieproductie.
  • De opgewekte elektriciteit zal 100% van de Europese activiteiten van de VELUX Groep en tot 90% van zijn wereldwijde verbruik dekken.
  • Met de nieuwe zonneparken wordt de ambitie van de VELUX Groep voor 2030 werkelijkheid: streven naar 100% minder CO2-uitstoot in scope 1 en 2 (productie en exploitatie).

VELUX Groep en BayWa r.e. kondigen vandaag een baanbrekende deal aan op twee locaties om de Europese activiteiten van de toonaangevende dakvensterfabrikant tegen 2024 te voorzien van 100% hernieuwbare elektriciteit.

De Power Purchase Agreements (PPA's) zullen de ontwikkeling van twee nieuwe zonneparken in Gerena en Alhendín in Zuid-Spanje ondersteunen. Het park in Alhendín is de eerste installatie van BayWa r.e. bestaande uit innovatieve Agri-PV-technologie in Spanje, waardoor gewassen tussen de zonnepanelen kunnen groeien.

Meer duurzame energie op het net

​De twee centrales, die in 2023 en 2024 op het net worden aangesloten, zullen elk jaar 167 GWh hernieuwbare elektriciteit opwekken voor VELUX, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 45.000 Europese huishoudens. 80% van alle elektriciteit die door de centrales wordt gegenereerd, zal worden opgewekt dankzij de PPA's met VELUX. De nieuwe PPA zal de ecologische voetafdruk van VELUX op jaarbasis verminderen met ca. 40.000 ton CO2e (afkomstig uit de Europese werkzaamheden en activiteiten van het bedrijf).

Lars Petersson, CEO van VELUX Groep, zei over het project: 

"VELUX heeft altijd daglicht in het leven van de mensen gebracht, en nu kijken we er geweldig naar uit om het gebruik van daglicht, of concreter zonne-energie, aan te wenden om onze activiteiten de komende jaren koolstofvrij te maken dankzij hernieuwbare energie. Ons bedrijf zet zich in om de klimaatcrisis te bestrijden en duurzaam leiderschap te tonen. Met deze overeenkomst zijn we goed op weg om ons doel te bereiken: de uitstoot van onze activiteiten met 100% verminderen tegen 2030".

Baanbrekende symbiose van zonne-installaties

​Ongeveer 10% van het Alhendín-zonnepark zal bestaan uit een Agri-PV-installatie, een nieuwe zonnetoepassing die energieopwekking en voedselproductie combineert. BayWa r.e. is een toonaangevende pionier op dat vlak. De installatie wordt speciaal ontworpen met rijen zonnepanelen die wat hoger en voldoende uit elkaar staan om landbouwtoepassingen mogelijk te maken. De bedoeling is dat moderne landbouwmachines tussen de paneelrijen kunnen rijden, in dit geval om gewassen te produceren. De PV-modules zullen ook worden gebruikt om regenwater op te vangen – een hulp voor de boeren om de aanhoudende risico's van klimaatverandering en droogte in een zeer droog gebied te beheersen.

Deze PPA is baanbrekend voor de zogenaamde symbiose van zonne-installaties – een concept dat de productie van zonne-energie integreert met de natuur en de gemeenschap, tot ieders voordeel. De ontwikkeling van zowel de Alhendín- als de Gerena-centrale omvat een uitgebreid plan en een reeks gemeenschaps- en milieumaatregelen die de lokale biodiversiteit verbeteren en de betrokkenheid van de gemeenschap bevorderen.

Om ervoor te zorgen dat de parken hun lokale omgeving en gemeenschappen als prioriteit blijven stellen, zal BayWa r.e. samenwerken met nabijgelegen universiteiten, met name de Universidad Autónoma de Madrid en Universidad de Córdoba. De bevindingen van de interdisciplinaire onderzoeksgroep die zo ontstaat, zullen uiteindelijk als basis dienen voor een allesomvattende en op maat gemaakte site-strategie.

“Dit project is geweldig interessant omdat het een schoolvoorbeeld is van de mogelijke synergie tussen nieuwe zonne-energie, Agri-PV, partnerschappen met de gemeenschap en biodiversiteit. Het onderstreept ook onze vergaande betrokkenheid bij duurzaamheidsinitiatieven”, aldus Matthias Taft, CEO van BayWa r.e. “Toonaangevende bedrijven zoals VELUX Groep spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering; zij kunnen een gamechanger zijn in het ontsluiten van pistes en oplossingen voor meer duurzaamheid. Het bevorderen van de energietransitie heeft al onze aandacht, en voor BayWa r.e. is het dan ook essentieel om VELUX Groep zijn doelstellingen voor hernieuwbare elektriciteit via deze PPA’s te helpen verwezenlijken.”

Bijdragen aan de historische verbintenis van de VELUX Groep om koolstof op te vangen.

Eenmaal aangesloten op het net, zullen de nieuwe zonneparken VELUX in staat stellen om zijn doelstelling voor 2030 te realiseren, namelijk de uitstoot van zijn eigen operaties en activiteiten tot nul herleiden. Deze doelstelling maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie voor 2030 van het bedrijf, dat een voortrekkersrol wil spelen op het gebied van klimaat en natuur. De verbintenis omvat ook doelstellingen om de historische koolstofvoetafdruk sinds de oprichting van VELUX in 1941 vast te leggen tot 2041. Dit gebeurt door middel van bosbehoudprojecten in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de emissies in de waardeketen tegen 2030 te halveren.

Schneider Electric, toonaangevend adviseur op het gebied van wereldwijde inkoop van hernieuwbare energie voor bedrijven, ondersteunde VELUX bij de selectie van de projecten en de onderhandelingen daarover.

  • Aangemaakt op .