Skip to main content

Bezoek 120 werven tijdens de Open Wervendag op zondag 26 mei

  Op zondag 26 mei staan 120 opmerkelijke bouwplaatsen open voor het grote publiek voor de zeventiende Open Wervendag, georganiseerd door Embuild, de grootste Belgische bouwfederatie. Het programma omvat grote infrastructuurwerken, energie-efficiënte woningen, warmtenetten, circulaire renovatie en wederopbouw. Zo laten we zien hoe innovatief de bouw is en hoe deze sector duurzame oplossingen kan bieden voor onder meer huisvesting, mobiliteit en klimaat.

  Meer dan ooit geven we aan dat achter elk gebouw een mooi verhaal schuilt. Van de woning waarin je bent opgegroeid tot het zwembad waarin je hebt leren zwemmen, het studentenkot waarin je voor het eerst op eigen benen stond, de brug waar je elke dag over rijdt wanneer je naar je werk gaat of het seniorencentrum waar je ouders of grootouders verblijven. De bouw is overal, op elk moment van je leven.

  Vorig jaar namen niet minder dan 60.000 fysieke bezoekers en 190.000 online bezoekers deel aan de Open Wervendag. Ook dit jaar kiest Embuild voor een combinatie van fysieke en virtuele bezoeken. We willen dat zoveel mogelijk mensen onze sector ontdekken. Dat is belangrijk omdat de bouw de laatste jaren sterk is veranderd: de sector is duurzamer en veiliger geworden, mede dankzij het gebruik van nieuwe technologieën.

  Hieronder alvast enkele werven die de moeite waard zijn om te bezoeken in Vlaanderen, Brussel en Wallonië:

  • West-Vlaanderen: bouw tentoonstellingshal Brusk, Brugge
  • Oost-Vlaanderen: bouw bovengrondse parkeergarage UZ Gent, Gent
  • Antwerpen: renovatie Royerssluis, Antwerpen
  • Vlaams-Brabant: restauratie Kasteel van Horst, Holsbeek
  • Limburg: transformatie grindgroeve, Maasmechelen
  • Brussel: bouw VRT huis, Schaarbeek
  • Henegouwen: bouw nieuw ziekenhuis CHWapi, Doornik
  • Namen: verbouwing boerderij tot 2 woningen, Ciney
  • Luxemburg: bouw 2 energiezuinige gebouwen met 46 sociale woningen, Marche-en-Famenne
  • Luik: sloop en nieuwbouw van een kleuter- en basisschool, St Vith

  Uiteraard zijn er nog veel meer andere werven en projecten te bezoeken tijdens Open Wervendag. Je vindt alle informatie en alle werven op https://openwervendag.be/.

  Embuild maakt van deze Open Wervendag ook gebruik om een aantal beleidsaanbevelingen te doen voor de komende regeringen. Daarbij staan drie prioriteiten centraal: betaalbaar en duurzaam wonen, overheidsinvesteringen en aantrekkelijke bouwjobs.

  Betaalbaar en duurzaam wonen is een essentieel element tijdens deze kiescampagne. Om een wooncrisis te vermijden, moeten er tussen nu en 2030 maar liefst 225.000 extra woningen worden gebouwd. Wanneer bouwpromotoren afhaken door het wegvallen van de 6% btw op sloop en heropbouw, kunnen we dat aantal niet halen. Daarom moet de volgende federale regering die 6% btw op sloop en heropbouw opnieuw invoeren voor verkoop- en verhuurprojecten.

  Embuild maakt verder duidelijk dat de overheidsinvesteringen in infrastructuur van 2,7% van het BBP nu naar 4% in 2029 en 5% in 2034 verhoogd moeten worden. Geen luxe, maar een noodzaak, want onze infrastructuur doorstaat nu al de tand des tijds niet meer. Oplapwerk zal niet volstaan, we hebben een stevige modernisering en uitbreiding nodig. Die ingreep moet niet alleen de decennialange onderinvesteringen goedmaken, maar het moet die infrastructuur ook in staat stellen om aan toekomstige behoeften te voldoen.

  De bouw van extra woningen en bijkomende overheidsinvesteringen zullen uiteraard zorgen voor bijkomende jobs in de sector en dat terwijl de bouw nu al met een structureel tekort zit aan arbeidskrachten. Daarom ook dat Embuild op alle fronten brede wervingscampagnes heeft lopen, zoals https://www.debouwkijktverder.be/, en dat het werk in de sector steeds meer gedigitaliseerd en geïndustrialiseerd wordt, zodat we met minder mensen meer werk kunnen verzetten. Een veel grotere focus op activering, vorming en omscholing is volgens de bouwfederatie een absolute prioriteit tijdens de komende legislatuur. Wie kan werken, moet werken. En wij hebben werk genoeg. Goed betaald werk, geen hamburgerjobs.

  De boodschap die Embuild naar aanleiding van zijn Open Wervendag brengt is duidelijk. De bouw- en installatiesector speelt een cruciale rol in de klimaattransitie, in de hernieuwing van onze infrastructuur, in het scheppen van aantrekkelijke banen en in het tot stand brengen van welvaart. Maar dat vraagt wel de nodige ondersteuning.

  — 13 mei 2024 —

  Informatie aanvragen

  In geen geval zullen uw persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan derden ander dan de belanghebbende ivm uw aanvraag.

  Als u een brochure per post wilt ontvangen of een vertegenwoordiger langs wilt laten komen.