Skip to main content

Gyproc® België en Saint-Gobain Solutions introduceren innovatieve Maatwerkpakketten- machine

foto: Gyproc® en Saint-Gobain Solutions

Kallo, 25 maart 2024 - Na de succesvolle lancering van hun unieke Maatwerkpakketten introduceren Gyproc®België en Saint-Gobain Solutions een innovatieve zaagmachine die gipsplaten nóg efficiënter maakt, zaagt en sorteert. De ingebruikname van de machine werd maandag 25 maart op feestelijke wijze gevierd in de Gyproc® fabriek in Kallo.

Sneller, efficiënter en volledig geautomatiseerd

De machine gaat zorgen voor een enorme automatiserings- en efficiëntieslag. Naast het maatwerk, worden de gipsplaten ook in de juiste werkvolgorde per ruimte afgeleverd op de werf. Dit zorgt voor een daling van de logistieke kosten en minder snijafval en stof op de werf. Daarnaast maakt de nieuwe computergestuurde zaagmachine van Gyproc® het bouwproces nóg sneller en efficiënter.

“Innovatie en duurzaamheid gaan in de bouwsector niet alleen over producten maar ook over processen. Dankzij onze nieuwe MTO-machine, die met ondersteuning van software de juiste materialen voor de maatwerkpakketten selecteert en op maat maakt, kan een aannemer de productiviteit op de werf verhogen. Dit helpt onze klanten om dóór te bouwen. Met de MTO-machine van Gyproc® zetten we sterk in op een klantgericht duurzaamheidsverhaal,” vertelt Frank te Poel, CEO Gypsum & Insulation Building Activity Benelux.

Mark van Houten, CEO van Saint-Gobain Solutions, licht verder toe: “Met behulp van onze nieuwe BIM plug-in worden de wanden per ruimte efficiënt opgedeeld in gipsplaten en wordt de werkvolgorde bepaald. Na controle en akkoord van de klant gaan de tekeningen ons Order Management Systeem (OMS) in. Het OMS sluist alle informatie door naar de zaagmachine, waarbij robots de juiste gipsplaten selecteren, op maat zagen en in de juiste volgorde stapelen. Omdat dit proces volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd plaatsvindt, wordt niet alleen tijd bespaard maar is ook de foutenmarge veel lager.”

Minder afval

De machine optimaliseert het zaagproces en beperkt het afval tot een minimum. Reststroken worden opnieuw gebruikt of gaan direct naar de naastgelegen gipsrecyclingfabriek. De bestelde Maatwerkpakketten worden vervolgens naar de werf vervoerd. Hier kan de plaatser de gipsplaten direct op volgorde monteren in een ruimte, waarbij geen aanvullende handelingen meer nodig zijn zoals het snijden van het materiaal. Dit voorkomt bouwafval en arbeidsduur op de werf.

“Elke sector moet verduurzamen, ook de bouwsector die verantwoordelijk is voor 37% van de CO2-uitstoot. Daar willen we met de Belgische fabriek in Kallo ons steentje toe bijdragen door 40% minder uit te stoten tegen 2030. Dankzij onze MTO-machine hebben we niet alleen minder afval maar bijvoorbeeld ook minder logistieke bewegingen. Ook die helpen onze uitstoot te verlagen,” licht CEO Frank te Poel toe.

Uniek in de markt

De machine is uniek in België en werd door Saint-Gobain zelf ontwikkeld specifiek voor het gebruik met gipsplaten. Frank te Poel: “Natuurlijk is dat iets om trots op te zijn. Maar wij vinden het vooral belangrijk om te blijven investeren in innovatie en productverbetering voor onze klanten. Zeker in deze tijd, waar de bouwwereld kampt met pittige uitdagingen zoals personeelstekorten en verhoogde eisen met betrekking tot duurzaam bouwen. Met deze innovatie maken we het proces opnieuw een stukje beter en dit zullen we continu blijven doen. Dat zit in het DNA van alle collega’s.”

Meer informatie is te vinden op:

— 27 maart 2024 —

Informatie aanvragen

In geen geval zullen uw persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan derden ander dan de belanghebbende ivm uw aanvraag.

Als u een brochure per post wilt ontvangen of een vertegenwoordiger langs wilt laten komen.