Ramen- en deurenproducent Kömmerling lanceert groene wereldprimeur met pvc uit hernieuwbare grondstoffen
90% minder CO-uitstoot vergeleken met traditioneel pvc
Kömmerling, een merk van de Duitse profine Group en toonaangevend op het vlak van raam- en deurprofielen in pvc, heeft een primeur in handen: pvc ramen en deuren uit tallolie. Deze duurzame kunststof, gemaakt van restolie op houtbasis in plaats van fossiele grondstoffen, resulteert in een vermindering van 90% CO2-uitstoot in vergelijking met traditioneel pvc. Kömmerling’s eerste toepassing wordt momenteel gerealiseerd in de padelclub van voormalig toptennisster Sabine Appelmans in Asse.
1,8 kg minder CO2 per kg materiaal
Pvc stond al bekend voor z’n recycleerbaar karakter, maar Kömmerling gaat nu nog een stap verder. In samenwerking met grondstofleverancier INEOS Inovyn lanceert het bedrijf het eerste pvc uit hernieuwbare grondstoffen, BIOVYN™. Ethyleen, dat essentieel is voor het productieproces van pvc, wordt daarbij gewonnen uit tallolie in plaats van uit een fossiel product (nafta) uit de olie-industrie. Deze tallolie is een restproduct van de papierindustrie. Het eindproduct, bio-attributed pvc, zorgt voor een indrukwekkende vermindering van 90% CO2-uitstoot, wat neerkomt op een besparing van 1,8 kg CO2 voor elke kilogram pvc.
“We zijn bijzonder blij dat we met onze koolstofarme oplossingen de duurzaamheidsdoelstellingen van Kömmerling kunnen ondersteunen,” vertelt Inna Jeschke, Business Unit Manager bij INEOS Inovyn. Het is onze ambitie om door innovatie en kwalitatieve producten bij te dragen aan de transitie naar Net Zero.”
“We zijn heel blij met deze inovatie die perfect past binnen Kömmerlings circulaire bouwfilosofie”, legt Pieter-Jan Declercq, productmanager bij Kömmerling, uit. “Dit is een ongeziene revolutie voor de materialencyclus en hoe er naar materiaal moet gekeken worden. We deden al heel wat zoals oude kunststoframen, -deuren en productie-afval ophalen zodat we die volledig kunnen hergebruiken, maar nu kunnen we ook eindelijk pvc uit tallolie gebruiken in buitenschrijnwerk. Dit product is van onberispelijke kwaliteit en een pak duurzamer. Daarbij wordt het hele proces gecertificeerd en krijgt ook de bouwheer een certificaat mee.”
“Het materiaal kan, in tegenstelling tot andere biologisch gebaseerde materialen, minstens 400 jaar meegaan en de CO2-besparingen zijn significant hoog. Binnen vijftig jaar zullen de eerste bio-attributed pvc-ramen 100% gerecycleerd worden, waardoor nog eens 90% extra CO2-uitstoot wordt bespaard vergeleken met de productie van een nieuw raam”, voegt Pieter-Jan Declercq nog toe.
Pilootproject in padelclub van Sabine Appelmans
Het eerste project van Kömmerling waar deze innovatie wordt toegepast, is het clubhuis van Bola Padel in Asse. De eigenaars van de club, waaronder voormalig toptennisster Sabine Appelmans, kozen in samenwerking met Kömmerling en Kömmerling SELECT fabrikant De Neef, voor de allernieuwste ecologische bouwmaterialen. Daarnaast gaan ze nog een stapje verder met duurzame, Kempische eco-bakstenen van steenbakkerij Floren & Cie en vloer- en wandbekleding in Dekton van het CO2-neutrale bedrijf Cosentino.
“Sport en gezondheid gaan hand in hand met een aangename leefwereld en een fijne omgeving. Het ecologische aspect speelt hierin ook een grote rol”, zegt Jessie Devroye, één van de eigenaars van de padelclub. “We zijn in contact gekomen met Kömmerling vanwege hun 100% gerecycleerde ReFrame ramen. De mensen bij Kömmerling overtuigden ons om nog een stap verder te gaan en te opteren voor bio-attributed raamprofielen. Een zo duurzaam mogelijke ontmoetingsplek, daar gaan we voor. “
Bola Padel vierde z’n soft opening het laatste weekend van september. De oplevering van het clubhuis (inclusief vergaderruimte, cafetaria en polyvalente ruimte) is voorzien voor eind april 2024.
Europese lancering in België, Nederland en Duitsland
Naast het project in België werd in Nederland begin juni 2023 het eerste project met bio-attributed pvc-raamprofielen opgeleverd. Als deel van een verduurzamingsinitiatief in Steenwijk, zijn 19 sociale huurappartementen uit de jaren zeventig getransformeerd naar nulenergiewoningen. Ook in het Duitse Harsefeld wordt deze duurzame technologie toegepast in de ecologische woonwijk ‘Smartcity’.