Skip to main content

Fiscale hervorming kan installatie van warmtepompen boosten

De publicatie van de resultaten van zijn nieuwste Nationaal Verwarmingsonderzoek vormde voor producent van warmtepompen Daikin de aanleiding om in zijn Experience Center in Wavre een panelgesprek te organiseren. Daarin blikten vier specialisten vooruit op mogelijke ontwikkelingen in de nabije toekomst.

In de bevraging, die de hoofdbrok vormde van dit verwarmingsonderzoek, gaven zes op de tien Belgen aan dat ze denken dat de overgang naar hernieuwbare energie nog gaat versnellen. De enquête maakte ook duidelijk dat bewustmaking en begeleiding vanuit de overheid, de sector zelf en door de media nodig zijn voor een voor duurzame energietransitie. “Vlaanderen investeert al in energiehuizen en energiecoaches. We moeten die begeleiders goed opleiden en tijdig evalueren, om waar nodig te kunnen bijsturen. Want heel wat mensen weten nog niet dat hun woning effectief warmtepompklaar is en naar het einde van de levenstermijn van hun ketel een installateur kunnen vragen om een warmtepomp te installeren,” onderstreepte Luc De Smet, directeur strategie & innovatie bij Daikin.

De panelleden gaven aan dat de overheid ook extra beleidsmatige stappen moet zetten om de energietransitie te stimuleren. “Zo wordt in het huidige fiscale kader het verbruik van elektriciteit veel zwaarder belast dan dit van aardgas. Een ommekeer in dit beleid kan eindverbruikers sneller over de streep trekken om een warmtepomp te installeren in plaats van te kiezen voor traditioneel aardgas,” merkte Vincent Vancaeyzeele op, technologie- en innovatiemanager bij sectororganisatie Techlink. Die switch, in combinatie met de toenemende groene elektriciteitsproductie in eigen land en op eigen zee, maakt België ook veel minder afhankelijk van het buitenland en van de internationale politiek.

Niet louter financiële motieven

Maar financiële motieven geven, samen met uitstraling, nog altijd de doorslag bij investeringen in de woning. “Hoewel de onderzoeksresultaten laten zien dat veel Belgen niet altijd hun energieverbruik voor verwarming kennen, zegt toch 59% te willen investeren om hun woning energieperformant te maken en houden. De energetische renovatie staat wel pas op de derde plaats, na de keuken en de badkamer, ondanks het feit dat een warmtepompinstallatie minder kost dan een keuken- of badkamerrenovatie,” stelde Luc De Smet.

Klimaat 2035

“De verbruiksdata van onze klanten liggen grotendeels in lijn met de resultaten van de enquête,” gaf Tom Defruyt mee, innovatiemanager bij energieleverancier Eneco. “Grofweg de helft van onze klanten heeft een gasverbruik voor verwarming van minder dan 15.000 kWh. De opdeling tussen gasverbruik voor verwarming en die voor warm water en koken is niet onbelangrijk, onze klanten met een digitale meter kunnen dit sinds kort opvolgen in een app. De warmtevraag goed inschatten is een belangrijke eerste stap in de omschakeling naar een warmtepomp. De switch naar warmtepompen is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen.”

“De meeste mensen die hoofdzakelijk op gas verwarmen geven aan dat ze niet weten hoeveel energie ze verbruiken voor verwarming,” nuanceerde Sam Hamels, energie-onderzoeker verbonden aan Universiteit Gent. “We moeten wel altijd voorzichtig zijn met zelf-gerapporteerde gegevens. De werkelijke verbruiken liggen volgens mij een beetje hoger.”

Tekst: Koen Mortelmans

— 22 oktober 2023 —