Skip to main content

Brandveiligheid Luiks beursgebouw on point dankzij brandwerende deksels

De werken aan Halles de Foires – het nieuwe beursgebouw in Luik – zijn momenteel in volle gang. Met de oprichting van de ecobuurt Rives Ardentes op het schiereiland Coronmeuse verhuist Halles des Foires naar de multimodale zone van Bressoux. BPC Groep voert het project uit in een joint-venture met CIT Blaton en Moury. Voor de brandwerende deksels – en in een latere fase ook de olieafscheiders – wordt een beroep gedaan op de producten en expertise van ACO, gespecialiseerd in watermanagement.

Het complex is bedoeld om beurzen, tentoonstellingen en congressen te organiseren en heeft een totale oppervlakte van 19.500 m². De nieuwe Halles des Foires zijn ontworpen op basis van modulaire ruimtes zodat meerdere evenementen tegelijk kunnen plaatsvinden. Naast kwaliteitsvolle voorzieningen zal het gebouw ook een grote parkeerplaats en groene ruimtes hebben. Aan de ingang van het gebouw komt een groot openbaar plein waar ook verschillende evenementen georganiseerd kunnen worden.

TopTek Uniface

Uiteraard is brandveiligheid een prioritair thema bij ieder bouwproject. ACO biedt hiervoor diverse toepassingen. Van gietijzeren deksels en parkeerdekafvoeren voor buiten tot meer eenvoudige betegelingsdeksels die zowel geschikt zijn voor binnen als buiten. Zo zijn de TopTek Uniface betegelbare deksels geschikt voor toepassingen binnen gebouwen of in de omgeving van gebouwen, waar een hoog niveau van ontwerp vereist is. TopTek Uniface is geschikt voor tegels met een dikte tot 15 mm. De afdekking moet worden opgevuld met beton van de vereiste kwaliteit (C35/45) om het aangegeven draagvermogen te bereiken. Alternatief kunnen ze uitgerust worden met gasdrukveren als extra openingshulp.

Voor dit project leverde ACO de roestvrijstalen toegangsluiken TopTek Uniface SS/FR, met dagmaat 800x800, een belastingklasse tot N250 geschikt voor heftruckverkeer en een vlamdichtheid van EI 120, wat duidt op een brandwerende werking tot 120 minuten. De ACO TopTek Uniface SS/FR toegangsluiken zijn ontwikkeld om een praktische en veilige oplossing te bieden voor de toegang tot onderliggende ruimten waar een brandwerendheid vereist wordt. Ze zijn bestemd voor industriële en infrastructurele toepassingen en dragen bij tot de bescherming van gebouwen en structuren in geval van brand. Bij brand biedt het sluiten van de ACO brandwerende toegangsluiken bescherming aan de ruimte boven of onder de afdekking. Dit vermijdt schade aan lokalen en vloeren.”

Unieke oplossing

Jürgen Kayser, projectmanager bij ACO, licht toe: “De klant kwam met een zeer specifieke vraag naar ACO: een vuurresistent, gecertificeerd deksel. Met TopTek Uniface SS/FR beschikt ACO over de ideale oplossing. Waar de aannemer een deksel doorgaans brandwerend maakt door het deksel te voorzien van een vuurresistente plaat, heeft de TopTek Uniface SS/FR het grote voordeel dat het uit één stuk bestaat. Een bijkomende vraag was om het deksel te vullen met beton zodat enkel de rand nog zichtbaar is. Ook dat is geen probleem. De combinatie van het juiste product, de nodige brandwerendheid en het plaatsingsgemak is voor de klant in dit verhaal een grote meerwaarde.”

Bekend gamma

SWECO, optredend studiebureau, is tevreden over de samenwerking met ACO. “SWECO is in dit project verantwoordelijk voor het MEPF design”, klinkt het. “Concreet betekent dat dat we instaan voor de gebouwtechnieken. Denk maar aan HVAC, elektriciteit, sanitair, sprinklers en liften. De uitdaging bestaat erin om de gebouwtechnieken en de brandveiligheid op een goede manier te integreren in het ontwerp van de architect. We combineren hier esthetisch gebouwdesign met functionaliteit, zodat mensen in geval van brand het gebouw veilig kunnen ontvluchten. Als studiebureau met brede én diepgaande expertise vinden we samen met de architect oplossingen om zijn ontwerp, zijn droom te realiseren. Wij maken een onafhankelijke en hoogtechnische studie over de gebouwtechnieken. Het is aan de architect/de aannemer om te kiezen voor een bepaald product op basis van de technische beschrijving. ACO heeft een bekend gamma aan producten zoals afscheiders en deksels die uitgebreid op de markt aanwezig zijn.”

Naast de brandwerende deksels levert ACO ook nog andere producten voor het project in Luik: “Zo staat de levering van enkele van onze KWS-afscheiders gepland. En verder werden door ACO ook al gietijzeren afvoerputten geleverd. Deze werden, net als de brandwerende deksels, al geplaatst. Voor ACO is dit een mooi project waar onze troeven en meerwaarde voor de klant in de verf gezet worden”, besluit Jürgen Kayser.

Over ACO

Een sterk merk wereldwijd. De ACO Groep is één van de wereldmarktleiders op het gebied van afwateringstechnologie. Met totaaloplossingen staan we voor professionele afwatering, zuivering en gecontroleerde afvoer of hergebruik van (regen)water. De ACO TopTek Uniface GS-SS/FR toegangsluiken bieden een eenvoudige oplossing voor een vlotte toegang tot onderliggende (technische) ruimten waar een brandwerendheid vereist is. Ze zijn bestemd voor industriële en infrastructurele toepassingen en dragen bij tot de bescherming van gebouwen en structuren in geval van brand. Het sluiten van de ACO brandwerende toegangsluiken biedt bescherming aan de ruimte boven of onder de afdekking. Dit vermijdt schade aan lokalen en vloeren.

 Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Niels Rouvrois – Foto’s: ACO

— 05 september 2023 —