De 5 meestgestelde vragen over overstappen naar BIM-software
[widgetkit id="1121" name="2021w46-kubus"]
Als je denkt aan overstappen van 2D naar 3D, of niet tevreden bent over je huidige BIM-software, heb je vast veel vragen. In deze shortlist bieden we een antwoord op de vijf meestgestelde vraagstukken.
1. Gaat de omschakeling ons tijd opleveren?
Zeker weten, al voelt dat misschien niet meteen zo. De omschakeling vraagt namelijk in eerste instantie tijd, omdat je de software moet leren kennen en een nieuwe werkmethodiek onder de knie moet krijgen. Wanneer je de software helemaal in de vingers hebt, zal je merken dat 3D-modelleren je echt een hoop tijd bespaart en je sneller én efficiënter werkt dan ervoor.
2. Wat gebeurt er met onze bestaande projecten?
Schakelt een bestaand project naar een nieuwe fase, dan is het zeker de overweging waard om ze over te nemen in Archicad, want je kan dan meteen je bouwaanvraag of aanbesteding eruit halen. Een bestaand project als onderlegger gebruiken, is bovendien een goede manier om de modelleertechnieken van Archicad in de vingers te krijgen.
3. Zijn onze projecten geschikt voor BIM?
Ja, elk project is geschikt voor BIM. Ook al wordt er geen BIM-model van je verwacht om uit te wisselen met andere partijen, dan zijn er nog altijd voordelen voor jezelf. Er wordt dan vaak gesproken over ‘LittleBIM’. Begin dus klein en geef jezelf de kans om te groeien in het BIM-verhaal. Zo ontdek je snel genoeg de voordelen, voor welk project dan ook.
4. Vanaf wanneer levert het mij winst op?
Bij een omschakeling naar BIM moet je rekening houden met een leertijd van gemiddeld drie maanden, waardoor je in eerste instantie iets minder efficiënt bent. Als je daarna Archicad volledig onder de knie hebt, kan je rekenen op een verhoging in efficiëntie van bijna 40%. Dat wil zeggen dat jouw kantoor bijna de helft méér aan projecten kan aannemen met hetzelfde aantal medewerkers. Vanaf het tweede jaar kan je er dus van uitgaan dat je effectief winst aan het maken bent dankzij BIM.
5. Waar moet ik allemaal rekening mee houden?
Ten eerste met de computerinfrastructuur. De computers/laptops moeten namelijk krachtig genoeg zijn. Het tweede punt is de kostprijs. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de kosten die jou te wachten staan. Een laatste punt is tijd. Heb je de ruimte om jouw medewerkers te laten opleiden, te laten wennen aan de nieuwe software én zijn er projecten die zich ervoor lenen?
Wil je alle tips & tricks te weten komen over hoe jij soepel kan overstappen naar Archicad, de meest complete en efficiënte BIM-software voor architecten? Schrijf je dan vrijblijvend in voor het online webinar op 25 november en ontdek er alles over.
- Aangemaakt op .