Skip to main content

U/Define over de toegevoegde waarde van BIM bij renovatieprojecten

U/Define over de toegevoegde waarde van BIM bij renovatieprojecten

Als architect en docent Archicad aan de Howest heeft BIM ondertussen nog maar weinig geheimen voor Robby Vandenhouwe, zaakvoerder van U/Define.

Als architect en docent Archicad aan de Howest heeft BIM ondertussen nog maar weinig geheimen voor Robby Vandenhouwe, zaakvoerder van U/Define. “Al begon dat BIM-verhaal vier jaar geleden, bij de oprichting van U/Define, wel iets minder ambitieus en besloten we eerst om te schakelen naar het zogenaamde Little BIM,” vertelt Robby in de derde sessie van BIMmers aan het Woord. 

In kleine stapjes dus. “Ik werkte al langer met Archicad, maar gebruikte het eigenlijk verkeerd. Met de oprichting van U/Define begonnen we met Little BIM. Dat wil zeggen dat we enkel binnen ons eigen kantoor werkten met BIM, zonder al in dialoog te gaan met andere partijen. Dat wilden we pas doen als ons eigen BIM-niveau voldoende hoog was. Een voorbeeld van zo’n project is de verbouwing van mijn eigen woning, die dateerde uit 1965 met achteraan de typisch Vlaamse koterij. Die wilden we vervangen door een nieuwe achterbouw die veel licht moest vangen en daarnaast een knipoog moest zijn naar die Vlaamse koterij, maar dan architecturaal beter. Toen we in Archicad door het ontwerp liepen, verschillende zichten testten, konden zien waar de schaduw zou vallen, kortom: het ontwerp niet enkel praktisch maar ook vooral esthetisch leerden kennen, ontdekten we pas echt de wondere wereld van BIM. Toen bovendien de buren hun vrees uitdrukten dat de achterbouw ervoor zou zorgen dat het raam van hun keuken in de schaduw zou vallen, hebben we via de sun studies in Archicad meteen kunnen aantonen dat die angst ongegrond was.” 

Ondertussen is het kantoor gegroeid naar Full BIM, maar komen ze her en der nog wel wat hindernissen tegen. “Nu we volop werken volgens Full BIM, merk je eens te meer dat je heel afhankelijk bent van de BIM-ervaring van de andere partners in het project. Betekent dat dat wij studiebureaus, aannemers en lokale architecten voortaan gaan selecteren op hun BIM-niveau? Neen, zover gaan we niet. Er zijn nog andere parameters voor een succesvolle samenwerking. Maar het is wel zo dat dat BIM-niveau in de toekomst veel belangrijker zal worden.”

Benieuwd hoe andere bureaus de omschakeling naar BIM ervaren hebben? Neem een kijkje op de website van KUBUS en registreer voor interessante getuigenissen “BIMmers aan het woord”!

www.kubusinfo.nl

kubus

  • Aangemaakt op .