Groen wonen voor ruim een derde* van de Belgen niet aan de orde
1 op 5 wil woning niet vergroenen omdat men de klimaatverandering niet voelt
Een belangrijke stap in de strijd tegen de opwarming van de aarde, is de woning groen(er) maken door extra geïsoleerde ramen, muren, daken en andere inspanningen op het vlak van energie-efficiënt en klimaatneutraal wonen. Volgens onderzoek in opdracht van Reynaers Aluminium willen 6 op 10 Belgen zich inzetten om groener te wonen en evenveel onder hen denken er bewust over na hoe ze dat in de eigen woning het best aanpakken. Zo zijn voor een groot deel van de Belgen goed geïsoleerde ramen vanzelfsprekend, maar ligt dat voor dakisolatie en andere ingrepen minder voor de hand. Bijna de helft van de Belgen weet dan weer niet hoe ze aan het vergroenen van hun woning moeten beginnen. Bovendien is 1 op 5 niet overtuigd dat een groene woning écht beter is voor het klimaat.
Zo’n drie kwart van de Belgen vindt groen wonen noodzakelijk voor de toekomst. Vooral de kleinere veranderingen in het dagelijks leven blijken wijdverspreid bij de respondenten. Er is weinig verschil tussen de verschillende leeftijden, maar het valt wel op dat vrouwen over het algemeen meer overtuigd zijn dan mannen van het belang van groen wonen en leven (74% versus 64%).
Toch is groen wonen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ruim 4 op 10 Belgen vinden dat het allemaal te veel tijd in beslag neemt en een even grote groep weet niet wat concreet te doen om de woning te groener te maken omdat ze door het bos de bomen niet meer zien. 8 op 10 vinden ook dat fiscale tegemoetkomingen en stimuli die de woning groener maken vereenvoudigd moeten worden.
Raamisolatie is vanzelfsprekend maar dak niet
Op het vlak van isolatie van ramen staan de Belgen al ver. Ruim de helft van de mensen die recent een woning kochten geeft aan dat deze dubbel of driedubbel glas heeft. Volgens een even groot aantal van die groep heeft hun nieuwe woonst ook voldoende natuurlijke lichtinval. Ook 7 op 10 Belgen die recent bouwden of verbouwden investeerden in dubbel of driedubbel glas en natuurlijke lichtinval. Ruim 4 op 10 toekomstige (ver)bouwers geven aan dat ze concrete plannen hebben om dubbel of driedubbel glas te installeren: “Het plaatsen van goed isolerende ramen is voor veel mensen vanzelfsprekend. Dat is een goede zaak. De impact van goed geïsoleerde ramen met grote glaspartijen heeft immers een positieve invloed op het milieu en is ook voelbaar op de energiefactuur, omdat men minder verwarmt of kunstmatig moet verlichten”, aldus Stephanie Gross, marketingmanager bij Reynaers Aluminium.
De bevraging over dakisolatie bij (ver)bouwers en kopers, toont dat dit minder voor de hand ligt. In de groep van Belgen die recent een woning kochten, geven ongeveer 7 op 10 aan dat het dak van de woning niet geïsoleerd is. Ook bij de Belgen die recent (ver)bouwden investeerden 4 op 10 niet in dakisolatie.
Andere grote ingrepen om de woning groener te maken, zijn de installatie van een regenwaterput met pomp en een slimme thermostaat door 4 op 10 bouwers en verbouwers en de installatie van zonnepanelen door 1 op 3 (ver)bouwers. Slechts 5% onder hen investeert in de installatie van een warmtepomp.
Sorteren en recycleren
Naast de grotere ingrepen zoals isolatie van daken en ramen, proberen Belgen hun ecologische voetafdruk in huis te beperken op verschillende kleinere manieren. Zo zeggen 7 op 10 mensen alle lichten in huis te doven voor ze het verlaten. Evenveel Belgen geven aan alle gloeilampen in hun woning vervangen te hebben door LED-verlichting.
Verder winnen het verminderen en recycleren van afval aan belang. Ruim 8 op 10 sorteren hun afval zo veel mogelijk. 7 op 10 Belgen tracht de afvalproductie te verminderen door te recupereren en minder wegwerpverpakkingen te gebruiken. 4 op 10 Belgen zeggen water te besparen door de douchekraan uit te zetten tijdens het inzepen.
Ten slotte zeggen 20% van de Belgen dat ze hun woning hebben uitgerust tegen hittegolven door bijvoorbeeld airco te plaatsen en meer bomen in de tuin te planten.
Zelftest groener wonen
Naar aanleiding van onderzoek naar groen wonen, lanceert Reynaers Aluminium de Grote Groen Wonen test. Met die eenvoudige test bestaande uit tien vragen, komen de deelnemers erachter hoe groen hun woning is en wat ze zelf kunnen doen om deze groen(er) te maken.
Enkele tips om groener te leven en wonen:
- Zet de kraan uit tijdens het inzepen of tandenpoetsen
- Isoleer je dak
- Koud in huis? Trek een extra trui aan in plaats van de verwarming een graadje hoger te draaien
- Sorteer je afval
- Vervang de gloeilampen in je huis door ledverlichting
- Verminder je hoeveelheid afval door te recycleren of minder wegwerpverpakkingen te gebruiken
- Zorg voor goed isolerende beglazing van je ramen
- Verwarm enkel de ruimtes in huis waar je je bevindt
- Zet elektronische toestellen steeds volledig uit na gebruik
- Vang regenwater op in een regenwaterput om het te gebruiken voor de planten, de was, of om het toilet door te spoelen
*Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Reynaers Aluminium in november/december 2019 bij 1300 Belgen van 25 tot 55 jaar oud representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge van het onderzoek bedraagt 3,64%.
- Aangemaakt op .