Skip to main content

Circulaire gevels met lage CO2-voetafdruk

Met het ontwerpen van duurzame, circulaire gevels bundelen Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass hun krachten om zo de CO2-reductie in de bouwsector te helpen verminderen. Door het gebruik van producten met een laag koolstofgehalte en een hoog percentage van gerecyclede materialen nemen de twee bedrijven het voortouw in de markt.

Het betreft met name de aluminium gevelproducten van Hydro Building Systems, die vervaardigd zijn uit Hydro CIRCAL 75R, en het glassubstraat ORAÉ van Saint-Gobain Glass. Door de gevelsystemen van Hydro CIRCAL 75R te combineren met ORAÉ producten, zoals het zonwerend glas COOL-LITE XTREME ORAÉ, kan volgens een levenscyclusanalyse van de gevels de in de gevel opgenomen CO2 tot de helft worden verminderd.

Hydro CIRCAL 75R, dat in 2019 voor het eerst werd gelanceerd, is aluminium van topkwaliteit, gemaakt uit minimaal 75% gerecycled post-consumer schroot. Daardoor heeft dit type aluminium een van de kleinste koolstofvoetafdrukken ter wereld: 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. ORAÉ is een nieuw glassubstraat met de laagste koolstofvoetafdruk ter wereld. Volgens de milieuproductverklaring EPD heeft ORAÉ een geverifieerde waarde van 6,64 kg CO2-equivalent per vierkante meter (voor een substraat van 4 mm). Dit is een vermindering van 42% ten opzichte van de Europese standaard van Saint-Gobain Glass voor helder glas. Dit resultaat wordt bereikt door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit en een gerecyclede inhoud van 64%.

Met deze innovaties zetten Saint-Gobain Glass en Hydro Building Systems zich in voor een duurzame ontwikkeling en helpen ze ontwikkelaars en bestekschrijvers om duurzamere gebouwen te ontwerpen met een lagere CO2-voetafdruk. Een goede zaak als je bedenkt dat gebouwen momenteel verantwoordelijk zijn voor 39% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Door te investeren in gerecyclede en recyclebare producten en circulariteit te ondersteunen, kunnen ontwikkelaars van gebouwen uiteindelijk niet alleen de CO2-voetafdruk verlagen en meer waarde creëren aan het einde van de levensduur van het gebouw, maar ook profiteren van Europese financiële steun.

Urban mining

Als gevolg van strenge emissievoorschriften en het simpele feit dat grondstofvoorraden langzaam maar zeker uitgeput raken, neemt wereldwijd de belangstelling voor urban mining toe. In overeenstemming met hun circulaire aanpak investeren Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass afzonderlijk in de ontwikkeling van partnerschappen voor urban mining in heel Europa. Elk bedrijf heeft initiatieven genomen om afgedankt aluminium en glas in te zamelen en te recyclen en zo de circulariteit te bevorderen.

Voor meer informatie over Hydro CIRCAL 75R: www.sapa.be en www.wicona.be.

Voor meer informatie over Saint-Gobain ORAÉ: www.saint-gobain-glass.com

— 14 juni 2023 —