Skip to main content

Voor 40% uit gerecycleerd material

Aan de Pegasusstraat in Diest zijn de eerste twee circulaire woningen van de firma Circle gebouwd. Veertig procent van de materialen is gerecycleerd.

Circle is opgericht na een onderzoeksfase in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. Het is een dochter van Groep Vanhout, de gerenommeerde en gediversifieerde bouwgroep die in 1928 opgericht werd en die op haar beurt onderdeel is van de BESIX Group, de grootste Belgische bouwgroep met meer dan 15.000 medewerkers wereldwijd. Circle legt zich toe op duurzaam bouwen van sleutel-op-de deurwoningen.

Vaste prijs en maximale duurzaamheid

Zeventig percent van alle materialen in de woning zijn biogebaseerd, veertig percent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt. Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, steunt CIRCL op een reeks sterke, zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Deze aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en zorgt voor een vaste prijs, zonder verrassingen.

Jaarlijks ambieert CIRCL - dat vorig jaar als proof of concept in het kader van het Europese Interreg-project CBCI (Circular Bio-Based Construction Industry) al eens een modelwoning bouwde op de Technologiecampus van de KULeuven in Gent - op termijn meer dan honderd woningen te verkopen.

— 14 juni 2023 —