Skip to main content

ARCHITECT@WORK Kortrijk 2025 focust op doordacht bouwen, vandaag en morgen

beeld: editie 2023 Kortrijk

Op 15 en 16 mei 2025 opent ARCHITECT@WORK opnieuw de deuren in Kortrijk Xpo. Tijdens deze twaalfde editie staat het thema ‘Thoughtful Tomorrow’ ofwel ‘Doordacht Morgen’, centraal. Naast productinnovaties introduceert de organisatie dit jaar een vernieuwde opstelling – waarbij de gekende succesformule overeind blijft – en een nieuw digitaal platform.

‘Thoughtful Tomorrow’

Het seminarprogramma met klinkende namen blijft een vaste waarde en is dit jaar gewijd aan het centrale thema. Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste: 

“Dit thema moedigt aan om na te denken hoe de vele voorgestelde innovaties een toekomst kunnen bevorderen waarin  architectuur intelligenter, veerkrachtiger en responsiever is. Het gaat over een doordachte integratie van technologie en een diepgaand begrip van de behoeften van onze planeet. Hierdoor wordt er een toekomst gecreëerd waarin de gebouwde omgeving het leven écht verbetert.”

Randevents en exposities

Naast het hoofdprogramma zijn er ook verschillende randevents en exposities. Zo biedt Boekenhuis Theoria opnieuw een uitgebreide selectie vakliteratuur aan en presenteren FEBELARCH en FEBELCEM baanbrekende prototypes over het innovatieve gebruik van beton. Bovendien is er een primeur. Terwijl in Brussel MATERIATEK – de grootste onafhankelijke materialenbibliotheek van België – de deuren opent, wordt in Kortrijk een tentoonstelling over ‘bespoke’ materialen gepresenteerd. Je ontdekt hoe je door bestaand materiaal te bewerken toch iets unieks, iets ‘bespoke’ kan creëren.

Daarnaast is er een fototentoonstelling van Architectuur Kortrijk, die in 2025 opnieuw de Kortrijkse Architectuurprijs uitreikt. Kunstliefhebbers kunnen monumentale sculpturen van Maarten Schaubroeck en een lichtinstallatie van Bram Lattré bewonderen. Last but not least is er een hommage aan architect Niels Haelewyn, die in 2023 onverwacht overleed en met een multifunctionele tafelbank toch mee zijn stempel drukt op deze editie. “

Allemaal ingrepen die uitnodigen tot dialoog, want daar draait het op ARCHITECT@WORK uiteindelijk om”, beklemtoont Anne-Laure.

Vernieuwde lay-out en digitaal platform

Na het succes van de vorige editie in 2023, met 6.482 bezoekers, zet ARCHITECT@WORK in 2025 in op een nog betere bezoekerservaring. Het bureau Creative Fo(u)r ontwierp een nieuwe scenografie waarbij de standen in een hoek van 31 graden worden geplaatst. Dit creëert een diagonaal perspectief en een opener gevoel. Ook de seminarieruimte onderging een make-over en bevindt zich nu centraal in een open, transparante opstelling in Hal 5. “Deze nieuwe opstelling raakt niet aan ons DNA. We behouden de driehoeksstanden en elke standhouder krijgt evenveel ruimte. ook de gekende zwart-wit look en feel blijft behouden”, beklemtoont Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste.

Daarnaast wordt op 1 maart het platform ARCHITECT@WORK XPERIENCE gelanceerd. Een internationaal digitaal platform waar alle productinnovaties worden gebundeld. “Voorheen was deze informatie verspreid, maar nu is alles gecentraliseerd op één plek. Bovendien leeft het evenement ook na afloop online door. (Interieur)architecten kunnen op het platform moodboards maken, rechtstreeks contact opnemen met producenten en stalen aanvragen”, aldus Nathalie Sandra, director van ARCHITECT@WORK.

Seminars in de kijker

Bijna 300 exposanten met een innovatieve oplossing zijn al een goede reden om op 15 en 16 mei af te zakken naar Kortrijk Xpo. Tegelijk is het veelzijdige seminarprogramma, met ook dit jaar nationale en internationale topsprekers, een grote meerwaarde. De transparante setting van de nieuwe seminarieruimte biedt nog meer mogelijkheden tot interactie tussen sprekers en publiek.

Wat je daarvan mag verwachten? Een bondig overzicht.

- BIM voor elke architect (15 mei – 11 uur)

Hoe haal je het maximale uit BIM? Is BIM enkel waardevol voor grote projecten? In deze COOCK BIMup-sessie duik je samen met Paulus Present (Bureau Bouwtechniek) en Simon Suys (Woema) in de voordelen en uitdagingen van BIM.

- De evolutie van duurzaam naar regeneratief bouwen (15 mei – 13 uur)

Hoe bouwen we aan de toekomst zonder onze planeet uit te putten? Luc Eeckhout (evr-architecten) toont concrete cases en een toepasbaar denkmodel om projecten toekomstbestendig en herstellend te maken.

- Wondering & landing (15 mei – 14.30 uur)

AiNB nodigt Bjorn Verlinde (Studio Bjorn Verlinde) uit. Hij houdt een pleidooi om te ontsnappen aan de drukke digitale wereld en thuis te komen in een prikkelarme analoge wereld. Een warm nest met ruimte voor verwondering, ontmoeting en geborgenheid.

- Net zero bouwen, hoe maken we het werkbaar en betaalbaar? (15 mei – 16 uur)

De Orde van Architecten – Vlaamse Raad buigt zich samen met drie sprekers en moderator Bertrand Lafontaine over de net zero-ambitie (Green Deal). Tijdens het panelgesprek bespreken ze hoe energie-efficiënt ontwerp, duurzame en recycleerbare materialen, monitoring en optimalisatie kunnen bijdragen aan deze doelstelling.

- An Architecture of Coexistence (15 mei – 17.30 uur)

David Adjaye richtte 25 jaar geleden Adjaye Associates op met de overtuiging dat de gebouwde omgeving inclusiever moest worden. Zijn persoonlijke ervaring met ongelijkheid inspireerde een ontwerpfilosofie gericht op waardige, duurzame en toegankelijke ruimtes. In deze keynote toont Lucy Tilley (CEO Adjaye Associates’ London studio) met enkele best practises hoe deze principes tot leven komen. Ze bespreekt thema’s als inclusie, eenheid en het herontdekken van verloren kennissystemen als basis voor een duurzame toekomst.

- Bio(based) binnen budget (16 mei – 11 uur)

Is biobased bouwen altijd duurzamer? En is het per definitie ook duurder? Veel vragen en onzekerheden. Daarom nodigt NAV Nikolaj De Meulder (atelier rofu) uit. Met concrete praktijkvoorbeelden toont hij aan hoe je een haalbare aanpak realiseert die duurzame ambities maximaal vrijwaart.

- Meten is weten: wat zijn échte duurzame en toekomstgerichte bouwoplossingen? (16 mei – 13 uur)

Michiel Ritzen en Carolin Spirinckx van VITO belichten hoe we vandaag innovatieve ontwerpen en materialen kunnen ontwikkelen die ook op lange termijn duurzaam blijven. Verwacht je aan boeiende inzichten uit toonaangevende Europese onderzoeksprojecten zoals Demo-Blog, Drastic en DISCOVER.

- De architect als homo NON-universalis: 3 slimme strategieën ter vereenvoudiging van het architectenberoep (16 mei – 14.30 uur)

Ter ere van 150 jaar KBKW belicht Kaatje Spapen (GRONDWERK) het beroep van de architect. Hoe run je je bedrijf? Hoe maak je er een succesvol en winstgevend verhaal van dat ook in de toekomst relevant blijft? Met 3 waardevolle strategieën stoomt ze je architectuurpraktijk klaar voor de toekomst.

- The Era of Augmented Creativity (16 mei – 16 uur)

It takes two to tango, daarom nodigen we deze editie twee trendwatchers uit: vertrouwd gezicht Herman Konings en Tom Palmaerts, bekroonde keynotespreker en managing partner bij Trendwolves. Beide heren leggen hun inzichten samen over thema’s als AI-tech, nostalgie versus futurisme en ‘dumb homes & stadshuiskamers’. Vonken verzekerd!

- Revolutionizing Architecture, AI as a Creative Collaborator (16 mei – 17.30 uur)

Hoe integreer je AI-gestuurde tools, zoals generatief ontwerpen, parametrisch modelleren en prestatie-optimalisatie, naadloos in je workflow? Pionier Dominic Wood (Studio Tim Fu) deelt zijn inzichten over hoe AI creatieve grenzen verlegt en architecten helpt om baanbrekende, duurzame ontwerpen te realiseren.

Een greep uit de innovaties

De voornaamste reden voor een bezoek aan ARCHITECT@WORK is en blijft voor veel voorschrijvers het ontdekken van innovatieve producten. Dit – en nog veel meer – mag je alvast verwachten:

  • Laufen: de nieuwe driekleurige waskommen van Alape bieden visuele en tastbare contrasten tussen matte en glanzende afwerkingen. De Tendo-waskom van Alape voegt met zijn unieke schuine vorm een speelse charme toe aan elke badkamer.
  • Mapetherm X2 van Mapei: in plaats van de oude isolatie te verwijderen of af te breken, biedt Mapetherm X2 een cementvrije oplossing om de bestaande pleister- en isolatielaag eenvoudig op te dikken of uit te breiden met extra isolatie en gevelpleister.
  • Dormakaba voorziet met skyra slimme en veilige cloudgebaseerde toegangsoplossingen. Maak kennis met hun batterijloze systeem, dat je via een app op je telefoon eenvoudig kunt beheren waar je ook bent.

Netwerken staat centraal

Zoals steeds maakt ARCHITECT@WORK veel ruimte voor connecteren en netwerken. De organisatie voorziet doorlopend gratis catering in de lounge en de wandelgangen. Met een drankje en een hapje praat het nu eenmaal nog vlotter. Alles wat je nodig hebt om collega’s te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen, geïnspireerd door honderden innovaties uit de sector.

Praktisch

ARCHITECT@WORK 2025 vindt plaats op 15 en 16 mei, telkens van 10 tot 20 uur, in Kortrijk Xpo. Meer info op www.architectatwork.be, via of via 056/24.11.04.

Gratis toegang krijgen tot het event? Doorloop de voorregistratie via de website, met de code vermeld op je uitnodiging. Als je nog geen code hebt, stuur je een mailtje naar . We helpen je graag verder.

— 28 februari 2025 —