Mega Mat van MVRDV vertelt over het recyclen van plastic
Tijdens de Bangkok Design Week was het Nederlandse MVRDV aanwezig met een opvallende installatie met een belangrijke boodschap: Mega Mat. Dit kleurrijke werk vertelt het verhaal van plastic afval en recyclen in Thailand.
Op het centraal gelegen plein Lan Khon Mueang voor het iconische stadhuis van de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) werden 500 plastic matten samengevoegd tot een groot modulair kunstwerk dat zelf ook een mat van gigantische proporties moet voorstellen. In eerste instantie is de Mega Mat een felgekleurd kunstwerk dat direct de aandacht trekt, maar wie dichterbij komt ziet dat het daarnaast ook een infographic van 860 vierkante meter is.
Bewustwording
Op de matten staat namelijk informatie over hoe Thailand omgaat met het verwerken van plastic afval. In het land ontstaat namelijk ieder jaar 2 miljoen ton aan overbodig plastic. In het verleden kwam een groot deel ervan in de natuur en het water terecht. De laatste jaren is er steeds meer en meer aandacht voor het verminderen van ‘single use plastic’ en het recyclen van materialen die niet meer worden gebruikt. Met de Mega Mat wil MVRDV zorgen voor extra bewustwording over dit belangrijke onderwerp. Zo lieten ze zien dat je met hergebruikt plastic iets moois en bijzonders kunt maken.
De installatie is gebaseerd op de sua, een plastic mat die je in Thailand op heel veel plaatsen tegenkomt. Ze worden door veel Thaise families gebruikt om bijvoorbeeld op te zitten. Voor de Mega Mat zijn er 532 sua’s met traditionele patronen gemaakt. Deze zijn per stuk 1.80 meter bij 90 centimeter. Samen vormen ze een supergrote sua die past bij het formaat van de stad en het plein. Na de Bangkok Design Week krijgen de individuele matten een tweede leven. Zo worden ze geschonken aan tempels, hergebruikt als yogamatten of verwerkt tot nieuwe producten. Dit laat meteen de vele mogelijkheden met betrekking tot recyclen zien.
Kleuren
De kleuren van de mat vertellen ieder een eigen verhaal, maar verwijzen ook naar de Wat Suthat Thepwararam. Het dak van deze koninklijke tempel heeft namelijk dezelfde kleuren. Rood staat voor het percentage afval dat naar zogenaamde onhygiënische stortplaatsen gaat; de tinten oranje geven het percentage aan dat naar hygiënische stortplaatsen gaat, met barrières die vervuiling van de grond voorkomen; geel staat voor het percentage afval dat niet wordt opgehaald; en tot slot geven de tinten groen in het midden het percentage plastic aan dat wordt gerecycled. Als je de mat bekijkt zie je dat er nog volop ruimte is voor verbetering.
Winy Maas, oprichter van MVRDV: “Over de hele wereld begrijpen mensen de noodzaak om meer na te denken over de objecten die ze gebruiken en om producten te zien als onderdeel van een verbonden ecologisch web. In Thailand is dit gesprek al volop gaande. Ik moedig dat aan. Met ons ontwerp van de Mega Mat wilden we het ook vieren als een kans, om de mogelijkheden te zien die ontstaan door de nadruk te leggen op gerecyclede materialen. In een stad die gedomineerd wordt door beton, creëert deze mat een zachte ruimte waar je je schoenen kunt uitdoen, kunt zitten, liggen, lezen en spelen.
Een andere verwijzing naar de tempel Wat Suthat Thepwararam is de opgetilde hoek van het grote kleed. Dit lijkt qua vorm op het dak van de tempel en biedt ter plekke ruimte aan een soort van tent waarin extra informatie over de Mega Mat kunnen vinden. Er is bijvoorbeeld plek voor een kleine expositie over de recycling van plastic. Daarnaast zorgt de opstaande hoek ervoor dat de installatie extra goed opvalt in het straatbeeld.