Skip to main content

Een levendige sfeer

Onlangs startte ontwikkelaar G&S& met de bouw van kantoorcomplex The CubeHouse aan de Amsterdamse Zuidas. The CubeHouse wordt het eerste hybride houten kantoorgebouw van het zakendistrict. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 16.360 m2 en wordt naar verwachting eind 2025 opgeleverd.

G&S& heeft twintig jaar geleden in een consortium de eerste steen gelegd van het Mahler-gebied en sindsdien onder andere de gebouwen Viñoly en UNStudio ontwikkeld. Met The CubeHouse – het nieuwe hoofdkantoor van de grootse Europese bank BNP Paribas en de advies- en ingenieursorganisatie Arcadis – voltooit G&S& het Mahler4-kavel.

SO-IL

Het opvallende ontwerp van The CubeHouse is van de hand van het New Yorkse architectenbureau SO-IL. Bijzonder hierin zijn onder meer de ‘breathe spaces’, ook wel de groene longen van het gebouw. Ze dienen als ontspannings- en ontmoetingsplekken, waar de kantoorgebruikers kunnen genieten van een groene omgeving.

Architect Florian Idenburg: “Deze ruimtes zijn niet alleen praktisch, maar ook bedoeld om mensen te inspireren en energie te geven. Ze zijn ontstaan uit de gedachte om een kantooromgeving te creëren die niet alleen efficiënt is, maar ook rekening houdt met het welzijn van de gebruikers. Ze bestaan uit natuurlijke elementen als groen, licht en lucht, waardoor er een levendige sfeer ontstaat die niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook stress vermindert.”

Naast de breathe spaces voor huurders, krijgt het kantoor een openbare daktuin. Dit wordt de groene oase van de Zuidas, die niet alleen een prachtig uitzicht biedt, maar die ook een rustige plek is om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. “Het is een unieke toevoeging aan de stadsarchitectuur die de leefbaarheid aanzienlijk verbetert”, aldus Idenburg.

BREEAM

The CubeHouse is BREEAM Excellent en WELL Gold gecertificeerd en voldoet aan de Paris Proof 2030 ambities. Daarmee staan het welzijn en de gezondheid van de gebruikers centraal. De ruime overdekte fietsenstalling bevordert duurzaam woon-werkverkeer, terwijl het aangrenzende en eveneens in ontwikkeling zijnde Zuidasdok een naadloze verbinding biedt met het openbaar vervoer.

De constructie van The CubeHouse bestaat voor 75 procent uit bio-based materiaal en de toepassing van circa 13.000 m3 hout draagt bij aan de opslag van maar liefst 9.000 ton CO2. Duurzaamheid gaat hand in hand met energie-efficiëntie in The CubeHouse. Zonnepanelen geïntegreerd in het dak en de gevel genereren jaarlijks ruim 138.000 kWh, wat overeenkomt met 80% van het verwachte energiegebruik van het gebouw. Het hemelwater wordt op het dak opgevangen en opgeslagen, terwijl het grijswatersysteem regenwater benut voor het spoelen van toiletten en de irrigatie van de groene daktuin.

— 17 januari 2024 —