Skip to main content

Abe Bonnema Prijs 2023

De jury van de Abe Bonnema Prijs was duidelijk: project de Kunstwerf in Groningen is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt. Om die reden mochten Ard de Vries Architecten en Studio Donna van Milligen Bielke de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 in ontvangst nemen. De prijs bedraagt 50.000 euro.

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke zijn erin geslaagd om op het terrein van de voormalige gasfabriek een nieuw stukje stad te creëren. De openbare binnentuin vormt het hart van de Kunstwerf dat ruimte biedt aan vijf theater- en dansgezelschappen. Het ensemble van nieuwe en bestaande gebouwen is volgens de jury op sublieme wijze ingevlochten in het stedelijk weefsel. Stedenbouw, architectuur, landschap en openbare ruimte zijn volledig geïntegreerd.

Juryrapport

De jury bestond verder uit Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam, Gus Tielens en Nathalie de Vries. Juryvoorzitter Meta Knol: “De Kunstwerf steekt boven de andere inzendingen uit vanwege de eigenzinnigheid en de hoogwaardige kwaliteit. Het vereist lef en moed om als architect eigen kaders en prioriteiten te stellen bij een dergelijke opdracht. Daarbij moet ook de gemeente Groningen als opdrachtgever genoemd worden.” Uitgebreider commentaar is te vinden in het juryrapport.

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 12 december 2023 tot en met 14 januari 2024 de tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023.

Abe Bonnema Prijs

De Abe Bonnema Prijs wordt sinds 2013 uitgereikt. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via de prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect Ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt, in de even jaren de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar).

— 12 december 2023 —