Skip to main content

Klassiek Delfts Blauw – en een algoritme

    De bijzondere toegangspoorten van PoortMeesters in Delft zijn geopend. De inspiratie voor New Delft Blue, zoals het ontwerp voor de poortbekleding heet, is het wereldberoemde Delfts Blauw. Ontwerper Wessel van Beerendonk: “Een klassiek Delfts Blauw bord laat vaak een idyllische scène uit het dagelijks leven zien. Daaromheen zit een rand die doorgaans versierd is met ornamenten geïnspireerd op de natuur. Dat zie je hier ook. Als je van een afstand naar het bouwblok kijkt, zie je bijvoorbeeld spelende kinderen in de binnentuin. Dat is de idyllische scène. De poorten vormen de rand met ornamenten.”

    Het innovatieve ontwerp is van Studio RAP. ‘We laten met dit ontwerp de identiteit van Delft zien, op een eigentijdse manier,’ zegt ontwerper en oprichter Wessel van Beerendonk. ‘Aan de tegels zie je ook meteen dat het ingenieurswerk is. Dat past bij deze stad.’ Alle keramische tegels zijn 3D geprint door Studio RAP en geglazuurd en gestookt door Koninklijke Tichelaar. Bij het ontwerp is een digitaal algoritme ingezet.

    Alle keramische tegels zijn 3D geprint door Studio RAP en geglazuurd en gestookt door Koninklijke Tichelaar. Voor de twee poorten waren er in totaal zo’n drieduizend nodig. Bij de benadering van het ontwerp is een digitaal algoritme ingezet. Het hield bij het genereren van de geometrie van de tegels met hun bladpatronen vooraf rekening met onder meer de beperkingen van het 3D-printproces, de maximaal mogelijke overhang en krimp.

    — 03 juni 2024 —