Skip to main content

Panoramische beglazing

    Senoner Tammerle Architects realiseerde een particuliere berghut – de Santnerpass-hut – in de Dolomieten. Ondanks het feit dat de deelstaat Zuid-Tirol verbood om nog verdere overnachtingsmogelijkheden in het gebied te creëren, verdrievoudigde het aantal slaapplaatsen hier van 12 naar 36. Naast de kritiek was het echter ook duidelijk dat een particuliere berghut een zekere kritische massa nodig heeft om economisch te kunnen opereren.

    De Santnerpass berghut staat aan de voet van de gelijknamige Rosengartenspitze. Op een hoogte van 2.734 meter biedt het een prachtig uitzicht over de bergtoppen. De berghut met vier verdiepingen beschikt op de begane grond over een restaurant en een terras met panoramische beglazing. De slaapkamers op de bovenverdiepingen worden verlicht via kleine dakkapellen.

    In de kelder bevinden zich de slaapvertrekken van de huurders en het personeel, toiletruimtes en een droogruimte. De bevoorrading is geregeld door de eigen kabelbaan. Bezoekers bereiken de berghut via een hellingbaan die naar de zijkant van het terras leidt.

    De compacte afmetingen van de slaapkamers op de bovenverdieping bepalen uiteindelijk de axiale afmetingen van de houten constructie. Dit vakwerkframe is verstevigd met massief houten dakpanelen. In het kader van brandbeveiliging heeft de architect een externe vluchttrap geplaatst.

    — 29 mei 2024 —