Skip to main content

Natuur en stad

  Franse museum Moulins de Nantes getransformeerd.

  Neutelings Riedijk Architecten heeft in samenwerking met ars architectes urbanistes de ontwerpwedstrijd voor het Franse museum Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes gewonnen. Het team werd eerder vorig jaar gekwalificeerd uit 160 inzendingen.

  Het baanbrekende concept van de Cité des Imaginaires brengt nieuw leven in de historische molen ‘Moulins de Nantes’. Dit Franse museum staat ook bekend als CAP44 en is als industrieel erfgoed uniek door de Hennebique betonstructuur. Vanuit het ontwerp zal deze molen transformeren tot een duurzaam meesterwerk. Dit midden in een betoverende Jardin Extraordinaire. Dit museum zal een eerbetoon zijn aan de beroemde Jules Verne.

  Duurzaam concept Franse museum

  Het concept van Neutelings Riedijk Architecten vertelt het erfgoedverhaal van het Hennebique-proces en de Moulins de Nantes. Hierbij bestaat er een goede balans tussen oud en nieuw, natuur en stad, open en gesloten. Het ontwerp belichaamt een nieuw tijdperk van duurzaamheid en flexibiliteit. Onder meer met ruimtes die zijn aan te passen voor tentoonstellingen, evenementen en gemeenschapsactiviteiten.

  De “Cité des Imaginaires” draagt ook bij aan de stedelijke transformatie van Nantes met de omliggende Jardin Extraordinaire. Deze tuin verbindt de Loire en de steengroeve tot een betoverende openbare promenade. Dit project markeert een cruciale stap in de ambitie van Nantes Métropole Aménagement om een toonbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling te worden.

  Team Nantes Métropole Aménagement koos unaniem voor dit ontwerp en kijkt uit naar de opening van het Franse museum in 2028.

  — 23 mei 2024 —