Skip to main content

Hout voor de brandweer

De bekende Franse ‘hout’-architecte Fabienne Bulle ontwierp voor de Parijse buitenwijk Bourg-La-Reine een nieuwe brandweerkazerne. Een bijzonder project aangezien juist deze beroepsgroep eerder een doctrine publiceerde over de brandveiligheid van houten gebouwen. Constructies zouden daarbij het beste verborgen kunnen zijn achter gipsplaat.

Niets is minder waar voor dit 6.500 vierkante meter grote pand. Het dient als vervanging voor het oude pand dat asbest bevat en derhalve werd gedemonteerd. Daarbij zijn de stenen van de gevel bewaard gebleven en gebruikt om de muren van de betonnen basis te bedekken.

De begane grond van de nieuwbouw is uitgevoerd in beton en verwijst naar de werkruimte. De verdieping daarboven kenmerkt zich door het gebruik van licht hout, lichte steen en een licht zinken dak. De architecte heeft het interieur hiermee een warmte en toegankelijke uitstraling gegeven.

Kenmerkend zijn tevens de eigenzinnige bovengevels. Deze zijn aan de binnenkant voorzien van houten roosters en creëren samen met de gevel van het hoofdgebouw en de brandweerauto’s een bijzondere combinatie. Door de schuine wand wordt het bovenste deel als het ware opgetild van de basis.

— 04 februari 2024 —