Skip to main content

Open karakter

Lxsy Architekten bewijst met 'Impact Hub Berlin' dat circulair bouwen geen toekomstmuziek hoeft te zijn. Circulair bouwen is het gesprek van de dag, maar de sector lijkt vooral af te wachten tot een flinke CO2-heffing een einde maakt aan de 'take-make-waste-economie'. Zo niet het Berlijnse bureau Lxsy Architekten.

Dat begon gewoon met een groot circulair bouwproject en bracht het tot een goed einde. De Impact Hub Berlin demonstreert dat het bouwen van morgen vandaag al mogelijk is.

De werkwijze bij circulair bouwen lijkt op rekenen met variabelen. 'Omdat je de planning moet baseren op materialen die pas worden “gevonden” tijdens de plannings- en bouwfase, heb je flexibele concepten nodig waarin je verschillende bouwmaterialen kunt opnemen.'

Het interieurontwerp van de nieuwe Impact Hub Berlin past als een tweede huid in de bestaande ruimte van het door Werner Düttmann in de jaren 1960 ontworpen gebouw aan de Friedrichstrasse in Berlijn Kreuzberg. Het nieuwe ontwerp weerspiegelt de bedrijfsfilosofie van Impact Hub Berlin als een co-working space en incubator voor start-ups op het gebied van sociaal ondernemerschap, die fungeert als een katalysator op het raakvlak van innovatie en samenleving en waar mensen over culturen en generaties heen samenwerken.

Het concept voorziet in een mix van open en gestructureerde werkruimten, chill-out ruimten, zelfvoorzienende kantoorruimten, workshop-, evenement- en vergaderruimten. Het ontwerp vormt een interface tussen uitgestrektheid en samenhang, communicatie en rust, dynamiek en concentratie, en het eenvoudige ontwerp creëert een warme en open sfeer die voldoet aan de behoeften van de jonge, dynamische start-up scene.

De sculpturale houten installatie, die de bestaande muren omhult als wandbekleding en als functioneel element, transformeert van een inloopkeukenobject tot zitplatforms, Skype-boxen, planken en vaste tafels. Een doos als een "huis in een huis" bevat kantoor- en vergaderruimtes. Het brede, door daglicht overspoelde gebied van de entree kan worden gezoneerd met behulp van translucente schuifwanden en kan daardoor flexibel reageren op verschillende toepassingen zonder zijn open karakter te verliezen.

De Impact Hub Berlin bij CRCLR-House heeft de FRAME AWARD 2023 gewonnen in de categorie "Co-Working Space of the Year"

— 04 februari 2024 —