Skip to main content

Bezoekerscentrum

In 2009 werden negen delen van het Zuid-Tiroolse Dolomietengebergte toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daartoe behoort ook de noordelijkste berggroep van de Sexten Dolomieten met het beroemde natuurpark Drei Zinnen en de zomer- en wintersportplaats Sexten.

Speciaal voor dit gebied ontwierp Delueg Architekten  – door het winnen van een ontwerpwedstrijd – een houten toren als bezoekerscentrum.

Het bijzondere bouwwerk ligt op een perceel grond aan de rand van het dorp tussen het dalstation, het Alpencentrum, het congrescentrum en het festivalterrein. Het kreeg de naam ‘Haus der Berge’ en omvat een kleine zaal van twee verdiepingen met een omringende galerij. Daarnaast is er een informatieruimte met foyer, een ruimte voor tentoonstellingen, de kantoren van de toeristenorganisatie en een terras met uitzicht op het Dolomietenlandschap.

Het bezoekerscentrum telt vijf verdiepingen en is volledig gemaakt van hout. De kleine toren verwijst volgens de architecten formeel naar het omringende natuurlijke landschap met zijn opvallende toppen, de Sesto-zonnewijzer en de Drie Pinnen; het symbool van het bergresort.

Vanaf de begane grond is door lokale ambachtslieden gebouwd met behulp van lijmvrije massief houten blokken. De hiervoor benodigde sparren- en lariksbomen zijn afkomstig uit het eigen bos van de gemeenschap. Door de houten verbindingen tussen wanden en plafonds is het gebouw naar wens in een later stadium te demonteren en het materiaal te hergebruiken.

— 28 januari 2024 —