Skip to main content

Een natuurlijk materiaal met een lage ecologische voetafdruk

Om duurzame architectuur een impuls te geven, is het belangrijk om bouwmodellen en materialen te gebruiken die juist dit aspect uitstralen. Het Spaanse project ‘Impulso Verde’ in de stad Lugo is hiervan een uitstekend voorbeeld. Het bouwmodel valt op door passieve strategieën en regionale materialen waaronder natuurleisteen voor de gevel en duurzaam geproduceerd Galicisch hout voor de constructie.

Als onderdeel van een multi-ecologische wijk is Impulso Verde een gemeentelijk dienstgebouw met vier niveaus dat ontworpen is door Antonio José Lara en Susana Penedo. Door de diverse maatregelen met betrekking tot materialisatie en energiebesparing, stoot het gebouw 90% minder CO₂ uit dan een kantoorgebouw van beton en staal.

Opvallend in het ontwerp is het gebruik van leisteen. Een natuurlijk materiaal met een lage ecologische voetafdruk dat bestand is tegen extreme temperaturen en daarnaast brandwerend en waterdicht is. Bovendien belemmert het de ophoping van sneeuw en vraagt weinig onderhoud. Het systeem bestaat uit leien van 40×20 cm groot en 7,65 mm dik die met zelfborende schroeven op de houten onderconstructie zijn gemonteerd.

De synergie tussen natuurlijke leisteen en hout op de verschillende niveaus van de gevel benadrukt de milieudoelstellingen evenals de esthetische kwaliteiten van de gebruikte materialen. Tot slot draagt het in de praktijk bij aan de bevordering van de lokale economie.

— 28 januari 2024 —