Skip to main content

Verbinding met de natuurlijke omgeving

Onder de naam ‘Lavand’eiras House’ – origineel: Casa da Lavand’eira – werd in de 18e eeuw een landhuis gebouwd in het noorden van Portugal. De boerderij lag in de landen van Baião aan de oevers van de rivier de Ovil en is door FCC Arquitectura omgebouwd tot een complex voor toeristen.

De landelijke boerderij bestaat uit diverse gebouwen waarvan de architectuur volledig harmonieus opgaat in de omgeving en de natuur. Het hoofdgebouw bestaat uit graniet en omvat een kapel, woonkamers, een salon en een traditionele keuken met open haard. Tijdens de restauratie heeft de architect de essentie behouden.

Ook de andere gebouwen zijn gerestaureerd waarbij eveneens rekening is gehouden met het behoud van de authenticiteit. Daarnaast zijn enkele nieuwe gebouwen gerealiseerd die verspreid door het landschap liggen.

Juist deze nieuwe gebouwen zijn grotendeels vervaardigd van hout. Ze zijn bedoeld om vrije tijd in door te brengen en maken bewust verbinding met de natuurlijke omgeving. Dit blijkt onder meer uit de houten Brandas (duurzame constructie) die op een natuurlijke manier is gekromd. De gevels zijn van thermisch gemodificeerd essenhout vervaardigd.

— 18 januari 2024 —