Skip to main content

Bouwspel - Een betonnen Kapla-spel van BIG

Op de kop van de Sundmolenpier, in het havengebied van Kopenhagen, staat een gebouw dat oogt alsof een reus met een betonnen Kapla-spel heeft zitten bouwen. Verdiepingshoge balken zijn op elkaar gestapeld tot een 27 m hoge, halfopen gevelconstructie, waarlangs een 140 m lange betonnen trap omhoog spiraalt naar de tuin op het dak. 

Dit is het nieuwe hoofdkantoor annex visitekaartje van architectenbureau BIG, dat het gebouw zelf ontwierp en ontwikkelde. De ambities waren hoog. Het gebouw moest passen in de industriële havenomgeving, bestand zijn tegen het zoutwaterklimaat en ultra-duurzaam worden. De architecten brachten deze eisen en wensen samen in een spectaculaire betonconstructie, uitgevoerd in CO2-arm beton. Daarbij is een groot deel van de portlandcementklinker in het cement vervangen door gecalcineerde klei en kalksteenmeel.

Duurzame keuze

Als het om CO2-besparing gaat, wordt vaak gedacht aan bouwen met hout. Maar dat was volgens Ingels voor dit project ongeschikt vanwege de zoute lucht. Je zou het hout dan veelvuldig moeten schilderen of houten delen vervangen, waardoor je mogelijke CO2-besparing tenietdoet. In de binnenruimte mag volgens de Deense brandregelgeving maximaal 20% van het oppervlak hout zijn; met de boekenkastwand zaten de architecten al aan die tax. De rest van het hout zouden ze dan moeten bedekken met gipsplaat. Ingels wilde de materialen tonen zoals ze zijn. Beton kun je in het zicht laten, waarbij je gebruikmaakt van de thermische massa om te verwarmen en koelen. Door alle vloeren open te houden, is het mogelijk om natuurlijk te ventileren, en er zijn geen sprinklers nodig doordat je overal direct toegang hebt tot de buitenvluchttrappen. Dat maakt beton in de basis een duurzame keuze.

— 18 januari 2024 —