Skip to main content

Een groene toekomst in hout

  De Plantentuin van Meise viert de voltooiing van de Groene Ark, een architecturaal innovatief project dat zich onderscheidt door zijn bijzondere ontwerp en duurzame bouwpraktijk. Dit nieuwe paviljoen, waarbij hout een prominente rol speelt, werd gecreëerd in samenwerking met Kebony en andere vooraanstaande partners.

  In 2017 werd de opdracht voor de bouw van een nieuw serrecomplex en de renovatie van een aangrenzend dienstgebouw in de Plantentuin Meise toegekend. De serres worden vernieuwd en krijgen een publieke ontsluiting, waarvan de Groene Ark het hart vormt.

  Een samenwerking van expertise

  De Groene Ark kwam tot stand dankzij de gecombineerde inzet van diverse partners, waaronder De Keyser Wood Industry, NU architectuur atelier/Archipelago Architects, Mouton, Bouwbedrijf Van Poppel, Plantentuin Meise en de Bouwprojecten van de Vlaamse Overheid. Deze synergie heeft een structuur voortgebracht die zowel esthetisch als ecologisch een nieuwe standaard zet.

  De keuze voor Kebony-hout speelde een cruciale rol in het project, eerst en vooral vanwege de duurzaamheid, de lange levensduur en het circulaire karakter.

  Impact en toekomstvisie

  De Groene Ark is meer dan alleen een bouwproject; het is een educatieve bron die bezoekers informeert over de waarde van duurzaamheid in architectuur. De voltooiing van de Groene Ark in de Plantentuin Meise markeert een belangrijk moment in de evolutie van duurzame bouwpraktijken.

  — 07 juni 2024 —