Skip to main content

Brugge viert 800 jaar Begijnhof

Deze zomer viert het Brugse Begijnhof haar 800-jarig bestaan met een divers programma vol tentoonstellingen, lezingen, concerten en unieke belevingen. Van 6 juni tot 28 september staat de Unesco-werelderfgoedsite in het teken van het thema Sauvegarde – het bewaren en koesteren van wat waardevol is. Stad Brugge nodigt inwoners en bezoekers uit om het Begijnhof en zijn rijke geschiedenis te (her)ontdekken.

Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde, met zijn kenmerkende witgeschilderde gevels en serene kloostertuin, heeft door de eeuwen heen een thuis geboden aan gemeenschappen van vrome, zelfstandige vrouwen. Vandaag wordt het nog steeds bewoond door de Zusters Benedictinessen en een dertigtal alleenstaande vrouwen. Deze 800ste verjaardag wordt een eerbetoon aan de kracht van deze vrouwengemeenschap en de andere waarden die het Begijnhof al eeuwenlang belichaamt: stilte, zorgzaamheid, spiritualiteit, ondernemerschap.

Ook in 1925 was er een viering in het Begijnhof, dat toen voor grote uitdagingen stond. Pastoor Hoornaert blies de gemeenschap nieuw leven in door een kloosterorde te verwelkomen en de gebouwen te renoveren. Met het 7de eeuwfeest wist hij steun te verwerven voor het behoud van dit erfgoed. Honderd jaar later staat Stad Brugge opnieuw voor een grote restauratiecampagne en werkt het aan een masterplan om de toekomst van het Begijnhof te verzekeren. Tijdens de viering van 800 jaar Begijnhof worden deze plannen toegelicht, met bijzondere aandacht voor de rol van Bruggelingen in dit gedeelde erfgoed.

"Het masterplan voor het Begijnhof is een cruciale stap om dit waardevolle erfgoed te behouden en klaar te maken voor de toekomst. We willen ervoor zorgen dat dit historische stukje Brugge zijn authentieke karakter bewaart, terwijl we ook nadenken over duurzame renovaties en toegankelijkheid." — Schepen van patrimonium Pieter Marechal

Doorlopend gratis programma met boeiende tentoonstellingen

De tentoonstelling Beschermd en geborgen. 800 jaar verrassende geschiedenis van het Brugse Begijnhof, die plaatsvindt in Begijnhof nr. 1, biedt een diepgaande blik op de geschiedenis en toekomst van het Begijnhof. Met zeldzame objecten en persoonlijke verhalen wordt het erfgoed van deze bijzondere plek tot leven gebracht. In een workshopruimte kunnen gezinnen creatief aan de slag.

Academie Brugge DKO omarmt dit jaar het thema Sauvegarde en vertaalt de waarden van het Begijnhof naar kunst. In verschillende expo’s en installaties reflecteren studenten en docenten op stilte, rituelen, traagheid en de kracht van vrouwen. Dit thema komt tot uiting in diverse disciplines zoals textiel, schilderkunst, beeldhouwkunst en multimedia-installaties, verspreid over het Begijnhof.

Daarnaast herdefiniëren makers van Handmade in Brugge erfgoedobjecten in de expo Restafette, die te zien is in het Sashuis. Dit project brengt ambacht en duurzaamheid samen door erfgoed op een innovatieve manier te herwerken.

— 02 april 2025 —