Goede gesprekken op sfeervol ARCHITECT@WORK in Rotterdam Ahoy
Op woensdag 11 en donderdag 12 september 2024 vond ARCHITECT@WORK voor de tiende keer plaats in Rotterdam Ahoy. Met 3.630 bezoekers was het event dynamisch als altijd. Een impressie.
“Heel waardevol om direct met architecten en interieurarchitecten de mogelijkheden van een nieuw materiaal te bespreken”, vertelt Erik Egging van Kerrock by Vink, dat op ARCHITECT@WORK een solid surface materiaal presenteerde waar 10% gerecycled materiaal in verwerkt is. Afhankelijk van de gekozen variant is dat gerecyclede materiaal onzichtbaar of toont het zich als vlokken in het materiaal.
“Door de opzet van de compacte stands op ARCHITECT@WORK kom je makkelijk met elkaar in gesprek”, vult Mathias Verlinden van Ibiza Minerals aan. Zij presenteerden een gekleurd microbeton waarmee maatwerk zwembaden gemaakt kunnen worden die naadloos overgaan in trappen en terrassen. Daarbij is het materiaal met de hand in de juiste vorm te shapen. “ARCHITECT@WORK bood ons de kans om dit product aan Nederlandse architecten te presenteren. We hebben er veel enthousiaste reacties op ontvangen; architecten zien de mogelijkheden ervan.”
“De atmosfeer op ARCHITECT@WORK is ook gewoon heel goed”, gaat Verlinden verder. “De smaakvolle inrichting, de goede en gratis catering, de vele zitjes…”, hij kent geen vergelijkbaar event en heeft met Ibiza Minerals net bijgetekend om het product ook op ARCHITECT@WORK Berlijn en Architect@Work Zurich te presenteren.
Lichtfabrikant Viabizzuno toonde op ARCHITECT@WORK haar modulaire lichtsysteem. “Als ik laat zien hoe je daarmee voor een project je eigen verlichting kunt samenstellen, dan zie ik de ogen van architecten en interieurarchitecten oplichten”, vertelt Amedeo Musazzi van Viabizzuno. “Verlichting zoals dit moet je echt live ervaren.”
Naar een nieuwe bouwcultuur
In de lezingen op ARCHITECT@WORK, die Architectenweb presenteerde, werd een beeld geschetst van de nieuwe bouwcultuur waar we naartoe gaan. Een bouwcultuur waarin het bouwen met hout en andere vezels strategisch gecombineerd wordt met het bouwen met aarde (Studio Nauta), waarin zoveel mogelijk bouwdelen en bouwmaterialen hergebruikt worden (Nudus), waarin eenvoudige bouwmaterialen zo gemanipuleerd worden dat een gedetailleerde en tektonische architectuur ontstaat (Bovenbouw), waarin natuur rond, op en aan gebouwen een plek krijgt (Copijn Landschapsarchitecten) en waarin stedelijke weefsels gekneed worden om mensen bij elkaar te brengen, bij hoogbouw ook in de lucht (VMX Architects).
In plaats van dat de gebouwde omgeving ten koste gaat van de planeet, moeten we toe naar een modus operandi die in symbiose is met de planeet, betoogde architect Ron Bakker van PLP Architecture. Hij merkt bij zichzelf een groeiend activisme op dat punt, maar gaf ook aan dat transities tijd kosten. De afgelopen tien jaar stond zijn ontwerppraktijk toch vooral in het teken van het energieneutraal maken van gebouwen. De komende tien jaar zullen we nodig hebben om de voetafdruk van de gebruikte bouwmaterialen drastisch te reduceren. Vanaf 2035 kan er dan een steeds bredere stroom aan zero carbon gebouwen gerealiseerd worden, verwacht hij.
In 2025 terug in metropoolregio Amsterdam
ARCHITECT@WORK wordt afwisselend in Rotterdam en in de metropoolregio Amsterdam gehouden. Na deze editie in Rotterdam Ahoy vindt ARCHITECT@WORK volgend jaar opnieuw plaats in Amsterdam in het najaar.