Provincie Antwerpen lanceert Europees project Green Team
Lokale overheden spelen een cruciale rol om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en onderhoud van openbare ruimten en werken aan wegeninfrastructuur, rioleringssystemen, groen, landschapsarchitectuur, enz. In hun vakgebied hebben ambtenaren veel expertise maar ze missen vaak de tijd en de kennis om over verschillende beleidsdomeinen heen samen te werken aan klimaatadaptatie. De provincie Antwerpen is trekker in het Europese project Green Team dat werkt aan integrale oplossingen om lokale besturen hierin te ondersteunen.
Green Team methodologie
Straten worden open gelegd voor rioleringswerkzaamheden en weer ingericht terwijl er misschien kansen lagen voor klimaatbestendige maatregelen zoals ontharding, infiltratie of vergroening. Op deze manier worden nog veel quick wins gemist. Er is behoefte aan structurele ondersteuning rond klimaatadaptatie. Green Team werkt op drie fronten aan een geïntegreerde en systemische aanpak van klimaatadaptatie:
Green Teams: Afdelingsoverschrijdende samenwerking opzetten onder de vlag van Green Teams om het bewustzijn, de samenwerking en de actie rond klimaatadaptatie binnen de organisatie te stimuleren.
Een groen-blauwe publieke investeringsplanning: Ontwikkelen van een routekaart en lokale actieplannen waarmee lokale overheden begeleiden kansen kunnen aangrijpen voor klimaatadaptatie in geplande projecten, van ontwerp tot onderhoud.
Een sectoroverschrijdend lerend netwerk: Simuleren van kennisuitwisseling en goede voorbeelden door verschillende sectoren te betrekken en door de vraag- en aanbodzijde van klimaatadaptatie in de openbare ruimte beter op elkaar af te stemmen.
Provincie Antwerpen lead partner
Op 28 februari werd in het Antwerpse provinciehuis het Green Team project gelanceerd. De opzet? Gemeenten en regio’s de mogelijkheid geven om voordelig en proactief aan klimaatadaptatie te werken. De provincie Antwerpen bundelt de komende 3,5 jaar haar krachten met die van 10 partners, verspreid over België, Nederland en Duitsland. Samen zullen zij strategieën ontwikkelen, testen en implementeren om klimaatadaptatie te verankeren in de organisatiestructuur van lokale overheden en om middelen efficiënt te benutten.
Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie via het Interreg North Sea Fonds. De provincie Antwerpen is lead partner voor het project en werkt samen met Technische Universität Dortmund, Adaptatie Atelier, Landkreis Emsland, Energieeffizienzagentur Landkreis Emsland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, IFLA Europe, Vereniging Voor Openbaar Groen, Stadt Papenburg, Putte and Middelburg.