Skip to main content

Digitaal platform moet omgevingsinformatie Vlaanderen transparanter maken

Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker door de creatie van het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen. Dat meldt het Vlaams Departement Omgeving, dat de website heeft ontwikkeld.

Dat de informatie nu gebundeld is op één plaats, moet het makkelijker maken om ze te vinden. Raadplegen kan door te zoeken op locatie, op naam van de verontreinigende stof of door de thematische databanken van het beleidsdomein Omgeving, zoals Databank Ondergrond Vlaanderen, te consulteren.

"De lancering van Omgevingsinformatie Vlaanderen is een cruciale stap om informatie over onze omgeving transparanter te maken", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "De crisissen hebben ons geleerd dat er werk op de plank ligt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we die aangrijpen om onze werking te verbeteren en om open te zijn naar de Vlaamse burger."

De milieu-informatie die te raadplegen is, is afkomstig uit administratieve documenten. Het kan bijvoorbeeld gaan over milieueffectenrapporten, gerapporteerde emissies van bedrijven, de conformiteitsattesten van zendantennes of meer details over gekende stortplaatsen. Het digitaal platform kan geraadpleegd worden op: vlaanderen.be/omgevingsinformatie-vlaanderen.

— 28 november 2023 —