Skip to main content

Vlaamse Raad blikt tevreden terug op laatste gespreksavond in kader van 60 jaar Orde

Op donderdag 9 november vond in Ha Concerts in Gent het laatste deel plaats van de vijfdelige debatreeks die de Vlaamse Raad dit jaar organiseerde in het kader van 60 jaar Orde van Architecten. Het thema van de gespreksavond was: Architecture, (as) a mindset - Architect worden. Architect zijn. Architect blijven.

In dit laatste deel keken we naar de boeiende resultaten de Europese studie ‘Architecture’s Afterlife’. Deze uitgebreide onderzoeksstudie (met 2.500 respondenten vanuit de hele EU) wijst uit dat zowat 40% van de afgestudeerde architecten deeltijds of helemaal werkzaam zijn buiten het klassieke veld van de architect-ontwerper-bouwer. Het onderzoek toont ook aan dat de meestal verborgen ‘soft skills’ de grootste bijdrage vormen aan de uitoefening, en dat die soft skills opgebouwd zijn doorheen de opleiding. Tijdens het debat kwamen de onderbelichte competenties en skills aan bod, maar ook de ontbrekende. Architect-zijn en zich architect-voelen: is er een verschil? Architecture, (as) a mindset.

UAntwerpen en KU Leuven zijn partnerorganisaties van het Architecture Afterlife project. Dag Boutsen, Hanne Van Reusel en Mia Roth-Čerina, alle drie aanwezig in Gent, maakten deel uit van het onderzoeksteam.

Architectuuronderwijs versus hedendaagse beroepsprakijk

Na de korte introductie van Dag Boutsen gaf key note spreker Mia Roth-Čerina tekst en uitleg over de Architecture Afterlife studie. Deze studie geeft een inzicht in de lacunes en mismatches op het gebied van vaardigheden tussen wat onderwezen wordt in architectuurscholen en wat nodig is voor de hedendaagse architectuurpraktijken, en tussen wat onderwezen wordt in architectuurscholen en wat nodig is voor andere beroepen, industrieën en sectoren. De studie wil de mogelijkheden identificeren voor een multidisciplinair en transdisciplinair curriculum dat effectiever zou kunnen voorzien in de behoeften van studenten, de arbeidsmarkt en de maatschappij.

Gemodereerd panelgesprek

Na de keynote volgde het panelgesprek onder leiding van moderator Goedele Wachters. De panelleden, dat waren: Hanne Van Reusel, architect-onderzoeker (KU Leuven) en artistiek coördinator bij Stad en Architectuur, Leuven; Nikolaas Martens, zaakvoerder Martens Van Caimere Architecten; Do Janne Vermeulen, zaakvoerder Team V Architectuur (Amsterdam), voorzitter BNA Next Step Program voor jonge architecten en lid Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam; Walter Salender, centrumverantwoordelijke Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen en Piet Kerckhof, zaakvoerder Wood Architects, voorzitter provinciale raad Oost-Vlaanderen en ambassadeur Climate Reality Project (Al Gore).

Het panelgesprek werd kort op pauze gezet voor de toelichting van ir.-arch. Arno Huylebroeck over de uitkomst van zijn thesis uit 2021. Met als onderwerp 'Een onderzoek naar opvattingen in Vlaanderen over de rol(len) van architecten vandaag'.

De videobijdrage was dit keer van Muyawi Oki, de jongste voorzitter ooit van de Royal Institute of British Architects. Hij benoemde zijn drie hoofdprioriteiten: retrofit, of het aanpassen van het gebouwenpark, digitale technologie en de 'vermenselijking' van het beroep van architect. De bepalende vraag voor zijn voorzitterschap, en bij uitbreiding voor de hele architectengemeenschap, is hoe architecten hun rol kunnen herdefiniëren en welke rol ze spelen.

Emeritus professor Boudewijn Bouckaert zorgde met een filosofische knipoog en een gedicht voor een geslaagde afsluiter. Het slotwoord was voor Piet Kerckhof, voorzitter van de provinciale raad Oost-Vlaanderen.

— 28 november 2023 —