Skip to main content

Is AI slecht nieuws voor de toekomst van architectuur?

Zaha Hadid Architects ziet een boost in creativiteit.

Het internet wordt overspoeld door architectuur die uit de koker van AI komt. We zitten momenteel in de fase dat de gemiddelde leek het onderscheid niet meer ziet tussen fictie en realiteit. Is AI een slechte zaak voor architectuur en design in het algemeen? Zaha Hadid Architects (ZHA) beweert alvast van niet.

Het effect van DALL-E 2

Sinds Open AI's DALL-E 2 ongeveer 18 maanden geleden beschikbaar kwam voor early adopters - waaronder Zaha Hadid Architects (ZHA) - hebben deze en soortgelijke kunstmatige intelligentie (AI) systemen de wereld van de architectuur stormenderhand veroverd. Hetzelfde is gebeurd in veel andere ontwerpdisciplines en artistieke beroepen. Dat beweert altans architectuur-portal Dezeen in een opiniestuk van Patrik Schumacher, directeur bij ZHA: "Deze recente AI-systemen kenden de snelste adoptiegroei in de geschiedenis en het enthousiasme is terecht. Iedereen die deze systemen gebruikt, geniet van een enorme boost in productiviteit en creativiteit.

"Als antwoord op critici, zoals architectuurcriticus Oliver Wainwright van The Guardian, die denken dat dit alles kan worden afgedaan als oppervlakkig omdat het werkt via louter beeldgeneratie, wil ik ons eraan herinneren dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Uit deze samenhangende beelden kunnen we een goed gearticuleerde ruimtelijke compositie maken en ook input krijgen over de plastische articulatie en materiële expressie van het gebouw."

Lees het integrale opiniestuk op Dezeen.

— 14 november 2023 —