Skip to main content

Eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels is eclatant succes

Eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels is eclatant succes

Na een parcours dat moeizaam liep door de pandemie kon de eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels eindelijk plaatsvinden op 1 en 2 juni. In sheds 1 en 2 van Tour & Taxis popelden welgeteld 208 exposanten van ongeduld om eindelijk te ontdekken wat Brussel zou bieden. Alleen al de bezoekerscijfers bewijzen dat het wachten de moeite waard was. Over de beide dagen kwamen welgeteld 2775 professionele bezoekers langs, waarbij de tweede dag zich zelfs nog beter toonde dan de eerste.

Op de vloer niets dan lachende gezichten, zowel bij de exposanten als de bezoekers. De hooggespannen verwachtingen werden meer dan ruimschoots ingelost en ook de randmanifestaties en het seminarprogramma bleken stuk voor stuk schoten in de roos. Zeker de seminars konden zonder enige uitzondering rekenen op flinke belangstelling. Het is het beste bewijs dat de inhoud perfect was afgestemd op de noden van het bezoekende publiek.

Omdat de ‘the proof of the pudding in the eating’ is, bevroegen we twee dagen lang flink wat exposanten en bezoekers. Uit hun commentaren kan maar één ding besloten worden: de eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels smaakt naar meer. Véél meer…

Exposanten aan het woord

Beginnen doen we bij een aantal standhouders die er voor de allereerste keer bij waren. Zo gingen we langs bij het piepjonge Prado, dat uitpakte met light + motion, ’s werelds eerste spot met onzichtbare PIR-sensor: “De interesse was enorm, het was constant opvolgen van bezoek”, vertelt Hanne Dewaele. “We zagen heel wat architecten en andere geïnteresseerden, die wel oog hebben voor onze light + motion. Zij worden trouwens ook aangetrokken door de speciale stopcontacten die we kunnen aanbieden nu Rond ook onder dezelfde paraplu steekt.”

Bij Decoline zette men ‘Decoline concealed by Blindspace’ in de kijker. Hier presenteerde men in te werken boxen voor rolgordijnen met een minimale visuele impact. Salesdirecteur Philippe Bonneel en service & training manager Ward Frooninckx: “We zijn hier voor de allereerste keer en dat om architecten warm te maken voor onze zowel elektrisch als manueel bedienbare, ingebouwde oplossingen.

De belangstelling was vooral de tweede dag bijzonder goed, het aantal leads is alleszins heel wat groter dan we hadden verwacht. Hier deelnemen was een bijzonder goede beslissing!”
Invictus was met zijn LVT-vloeren in visgraat en met een one-plank clicksysteem eveneens aanwezig. Invictus (Associated Weavers) werd eerst in het VK gelanceerd en is nu aan een veroveringstocht begonnen van het vasteland. Nathan Desmet: “We lanceerden Invictus in 2019 in het Verenigd Koninkrijk, nu zetten we het voor de allereerste keer hier in de kijker. Ik bezocht vorig jaar ook de editie van ARCHITECT@WORK in Kortrijk en daar was meteen duidelijk dat we in Brussel niet op de afspraak mochten ontbreken. We maakten alleszins bijzonder veel werk van onze presentatie, als je je richt op architecten, dan kan je maar beter creatief zijn.”

Bij de bedrijven die al meerdere edities van ARCHITECT@WORK achter de rug hebben, klonk men al even enthousiast. Zo hielden we onder meer halt bij Renson Ventilation & Sunprotection, waar we spraken met Matthias Van Herreweghe: “Je ziet ons op alle edities van ARCHITECT@WORK. In Brussel mochten we zéker niet ontbreken, omdat wij zeer sterk verankerd zijn bij de Belgische architect. Eén van onze bedoelingen was de poort openbeuken naar de Waalse architect.”

Bij Rheinzink presenteerde men een frameloos zonnepaneel met een speciaal ontworpen montageklem voor staande naad. “Rheinzink is de belangrijkste zinkfabrikant in Duitsland, voor wie cradle-to-cradle werken heel belangrijk is”, geven Patrick Meert en Fabrice Michaux mee. “We stellen vast dat er heel veel interesse is voor onze nieuwe, geïntegreerde zonnepanelen van 43 en 53 cm breed. Dit werd uitstekend onthaald door de architecten, al stellen wij tezelfdertijd ook vast dat de Brusselse editie ook bijzonder goed bezocht werd door interieurspecialisten.”

Bij Orac, dat uitpakte met 3D wandbekleding met herhalend patroon, toonde David Verheyden zich enorm enthousiast. Vaste waarde Orac was er vorig jaar niet bij in Kortrijk, maar slaagde er wel in een plaatsje te veroveren in Brussel: “Eindelijk weer een beurs, je kunt niet geloven hoe we hier naar uitgekeken hebben. Het liep als een trein op onze bijzonder centraal gelegen stand, hier deelnemen was een uitstekende beslissing! Al meteen gedurende de eerste dag kregen we niets dan kwalitatief hoogstaande bezoekers over de vloer en ondanks het feit dat we al jaren aanwezig zijn, legden we toch heel wat nieuwe contacten. Wij zagen vooral heel veel Brusselse architecten, maar daarnaast viel ook op dat zowel de provincies Antwerpen als Limburg zeer goed vertegenwoordigd waren. Waarbij die bezoekers trouwens heel dikwijls aangaven dat de locatie van de beurs bijzonder goed gekozen is!”

Ook bij Duravit, een specialist in sanitair, was het bij momenten over de koppen lopen. Jan Rymen: “Dit was een uitstekende beurs, met behoorlijk veel bezoek uit het oosten van het land. Onze eerste bedoeling hier was netwerken, met ons nieuwe product Hygieneflush als kapstok, maar het is veel meer geworden dan dat. We legden toch nog flink wat nieuwe contacten, terwijl behoorlijk wat bestaande klanten ons benaderden met projecten. Onze indruk van de hallen? Het kan niet beter, de lichtinval hier is alleszins bijzonder goed en de ligging kan nauwelijks beter. ARCHITECT@WORK bevestigde andermaal dat het een concept is dat perfect werkt.”

Bij Wienerberger zette men Clickbrick, een circulair gevelsysteem, in de kijker. “De dagen begonnen kalm, maar daarna werd het wel steeds drukker”, reageert Danny Verheecke, account manger projects. “De setting van deze editie is fantastisch, met een uitstekende belichting en een groot gevoel van ruimte, al lijkt het me de moeite waard om een volgende keer te proberen te organiseren naar het einde van de week. Dit mag je zeker niet verwarren met klagen, dit is voor ons een héél belangrijke afspraak en is in zijn niche een niet te missen event.”

Bezoekers aan het woord

Interieurarchitecten Lien De Loof en Michelle Lambrecht werken allebei voor projectontwikkelaar Karolien Lafaut uit Tielt. Ze konden er vorig jaar niet bij zijn dichter bij huis in Kortrijk en beslisten dat ze Brussel zeker niet mochten missen: “We wilden absoluut zien welke nieuwigheden er op de markt zijn en daarvan hebben we er verschillende gevonden. Zo hielden we halt bij The Romo Group by Intede waar we een mooie, met de hand gemaakte nieuwe collectie wandbekleding zagen en ontdekten we ook nieuwe verftechnieken bij St. Leo . De formule is uniek en het is bijzonder goed op maat gesneden van de bezoeker. Je vindt hier alles op één dag tijd, waarbij je zeer doelgericht innovaties verkent. De locatie vonden wij trouwens bijzonder geslaagd. We waren hier allebei nooit eerder en zijn onder de indruk van dit prachtig gerenoveerde complex.”

We liepen ook een jonge architecte tegen het lijf van buro ration architecten uit Antwerpen, dat gespecialiseerd is in kleine tot middelgrote projecten in de regio Antwerpen. De vrouw wil liever niet bij naam genoemd worden, maar geeft wel graag haar commentaar mee: “Dit was mijn allereerste ARCHITECT@WORK, maar het wordt zeker niet mijn laatste. Ik zag hier diverse zaken die ik voordien niet kende. Daarbij denk ik, bijvoorbeeld, aan verlichting in combinatie met ventilatie bij Prado, een zonneluifel bij Stobag en inbraakwerende scharnieren bij Schüco. Dit concept werkt bijzonder goed
en wat ik er heel leuk aan vind, is dat de mensen die de standen bemannen telkens hun producten ook technisch uitstekend beheersen, je krijgt niet zomaar een loos verkoopspraatje. Ik bezocht in totaal een halve dag, maar dat volstond om zeer gericht te zoeken.”

Ook jonge architecten vinden de weg naar ARCHITECT@WORK. Roosmarijn Wyns is een jonge stagiair-architect uit Vlaams-Brabant die tussen twee stageplaatsen in zit. Eerder bezocht ze ook al de editie in Kortrijk: “Ik kreeg vorig jaar een uitnodiging via e-mail voor de editie in Kortrijk, ging langs en was meteen gewonnen voor deze aanpak. Ik vind trouwens niet enkel het ontdekken van zoveel nieuwe producten leuk, ook de seminars zijn voor mij bijzonder interessant. Vandaar trouwens dat ik twee dagen na elkaar bezocht. Zo nam ik de eerste dag een lezing mee over de duurzame stad Brussel en kwam ik daarna terug voor een seminar over CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen.”

Jan Verhasselt is de zaakvoerder van architectenkantoor Stirum 84 uit Wemmel. De man bezoekt zoveel mogelijk edities van ARCHITECT@WORK: “Ik bezoek heel weinig beurzen omdat dit meestal heel veel zoeken en weinig zien is, iets wat niet opgaat voor dit concept. Sterk aan dit concept is enerzijds dat alles op zo’n geconcentreerde oppervlakte staat en dat je anderzijds alleen maar te maken krijgt met vooraf gescreende innovaties. Zelf ben ik vooral actief in de afwerking, met een specialisatie in het residentiële, zodat ik voornamelijk in functie daarvan op zoek ga. Ik ben momenteel trouwens bezig met een eigen woning, zodat je me ook bij interieurstands kunt zien halt houden.”

  • Aangemaakt op .