Skip to main content

Hoe maak ik mijn woning energieneutraal?

    In België verstrengt de regelgeving om de energie-efficiëntie van woningen te garanderen.  Sinds januari 2023 dienen huiseigenaren hun woning met label E of F binnen de 5 jaar na aankoop te renoveren tot label D of beter. 7 op 10 consumenten gaan meteen tot label C of B. Goed renoveren heeft op lange termijn immers een directe invloed op de portemonnee. En dat beseft de huiseigenaar alsmaar beter.

    In deze blog gaan we dieper in op de praktische stappen en overwegingen die nodig zijn om slim te renoveren:

    • Hoe voldoen aan de normen van Label A in renovaties
    • EPB-uitdagingen bij het renoveren van jouw woning
    • De opkomst van BEN-woningen
    • De rol van groene ventilatie in duurzame renovaties
    • Impact van renovatie met ventilatie op comfort en energiebesparing
    • De rol van zonwering in slimme renovaties
    • Voorbereiden op de toekomst: Hogere eisen voor energielabels

    Hoe voldoen aan de normen van Label A in renovaties

    Label A-normen betekenen het hoogste niveau van energie-efficiëntie in Belgische residentiële gebouwen. Het behalen van dit label vereist zorgvuldige planning en implementatie van energiebesparende maatregelen tijdens renovaties. De belangrijkste strategieën zijn onder andere:

    • Verbeteren van isolatie
    • Upgraden van ramen en deuren naar hoogwaardige modellen
    • Installeren van zonwering
    • Installeren van energie-efficiënte verwarmings- en ventilatiesystemen
    • Integreren van hernieuwbare energiebronnen

    EPB-uitdagingen bij het renoveren van jouw woning

    De energieprestatieregelgeving voor gebouwen (EPB) legt strenge energieniveau-eisen op voor zowel nieuwbouw als renovatie in België. Een bestaande woning renoveren om te voldoen aan de EPB-eisen kan een uitdaging zijn door factoren zoals beperkte ruimte voor isolatie, structurele beperkingen en de noodzaak om een evenwicht te vinden tussen energie-efficiëntie en esthetische overwegingen. Met een zorgvuldig ontwerp en het gebruik van innovatieve bouwtechnieken is het echter mogelijk om deze uitdagingen te overwinnen en te voldoen aan de EPB-voorschriften.

    De opkomst van BEN-woningen

    Bijna-energieneutraal bouwen (BEN) vertegenwoordigt de toekomst van duurzaam bouwen in België. Sinds 2021 is bouwen volgens BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Deze gebouwen zijn ontworpen om het energieverbruik te minimaliseren voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.  

    Maar ook als je je huis renoveert, streef je er beter naar om BEN-principes toe te passen door prioriteit te geven aan isolatie, zonwering, efficiënte verwarmings- en ventilatiesystemen en integratie van hernieuwbare energie.

    Een nieuwbouw of renovatie van een appartement of woning die aan de volgende eisen voldoet, is ‘BEN’:

    • Een E-pijl hebben van E30 of lager
    • Voldoen aan de EPB-eisen voor
      • Thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming
      • Risico op oververhitting waar onze zonwering soelaas kan bieden
      • Ventilatie, perfect realiseerbaar met onze ventilatiesystemen
      • Minimumaandeel hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en warmtepompen

    De rol van groene ventilatie in duurzame renovaties

    Ventilatie speelt een cruciale rol bij het handhaven van de luchtkwaliteit binnenshuis en het comfortniveau, vooral in energie-efficiënte woningen met een luchtdichte schil. Groene ventilatietechnologieën, zoals vraaggestuurde ventilatie of zelfs zonale ventilatie, bieden aanzienlijke energiebesparingen in vergelijking met traditionele ventilatiemethoden.

    Zo worden bij zonale ventilatie enkel bezette zones geventileerd. Door de luchtstroom aan te passen op basis van real-time vraag, kunnen deze systemen het energieverbruik met wel 40% verminderen.

    Tegelijkertijd verbeteren ze het comfort van de bewoners en de luchtkwaliteit binnenshuis.
    Impact van renovatie met ventilatie op comfort en energiebesparing
    Investeren in efficiënte ventilatie tijdens renovaties kan meerdere voordelen opleveren, zoals een betere luchtkwaliteit binnenshuis, meer comfort en aanzienlijke energiebesparingen. Ventilatie vult isolatie niet alleen aan door vochtigheidsniveaus te reguleren, maar voorkomt ook ziektes en allergieën door een gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren.

    Vraaggestuurd ventileren op basis van CO2 en/of vochtmeting is de ideale manier om het energielabel te verbeteren bij renovatieprojecten. Door efficiënte uitwisseling van binnen- en buitenlucht wordt energieverspilling zo tot een minimum herleid.

    Een slimme aanpak om isolatie te combineren met vraaggestuurde ventilatie is dus essentieel om woningen energieneutraal te maken en te voldoen aan energielabel C of beter. Bovendien kunnen efficiënte ventilatiesystemen waarde toevoegen aan je huis en in de toekomst milieubewuste kopers aantrekken.

    Ontdek onze ventilatiesystemen

    De rol van zonwering in slimme renovaties

    Naast isolatie en ventilatie is ook zonwering is een cruciaal element in slimme renovaties die gericht zijn op energieneutraliteit. Door het strategisch installeren van efficiënte zonwering kunnen huiseigenaren de zonnehitte effectief verminderen en tegelijkertijd het natuurlijke licht maximaliseren. Dit vermindert niet alleen de afhankelijkheid van koelsystemen, maar verbetert ook het comfort van de bewoners door een stabiele binnentemperatuur te handhaven.
    In combinatie met isolatie en ventilatie maakt efficiënte zonwering het trio van energiebesparende maatregelen compleet en zorgt het voor optimale thermische prestaties en efficiëntie in gerenoveerde woningen.

    Ontdek onze zonweringsystemen

    Voorbereiden op de toekomst: Hogere eisen voor energielabels

    In ons streven naar energieneutraliteit is het van cruciaal belang om de veranderende regelgeving voor te blijven en de energieprestaties van onze huizen voortdurend te verbeteren. Om het energielabel van je woning te verhogen en te voldoen aan toekomstige normen, kun je overwegen om te investeren in geavanceerde energiebesparende technologieën, regelmatig energie-audits uit te voeren en op de hoogte te blijven van opkomende trends in duurzame bouw- en renovatiepraktijken.

    Kortom, energieneutraliteit bereiken in je woning tegen 2050 is een uitdagend maar haalbaar doel. Geef hiertoe energie-efficiënte maatregelen prioriteit met groene ventilatietechnologieën, efficiënte zonwering en afdoende isolatie. Blijf daarnaast  proactief in je renovatie-inspanningen en draag bij aan een duurzamere toekomst terwijl je geniet van de voordelen van een comfortabele en milieuvriendelijke leefruimte.

    Interactieve renovatietool

    Deze interactieve renovatietool toont hoe je het energielabel kan verhogen binnen jouw renovatieproject. Met deze tool kan je:

    • Ontdekken hoe je je project energetisch kan verbeteren
    • Ontdekken welke zonweringsystemen je hiertoe nodig hebt
    • Ontdekken welke ventilatiesystemen je hiertoe nodig hebt

    Slim renoveren? Dat is efficiënt isoleren, ventileren en zon weren!

    Registreer voor één van de DUCO Renovatie & Ventilatie sessies via onderstaande link.

    — 11 April 2024 —

    Informatie aanvragen

    In geen geval zullen uw persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan derden ander dan de belanghebbende ivm uw aanvraag.

    Als u een brochure per post wilt ontvangen of een vertegenwoordiger langs wilt laten komen.