Van PET-afval naar 3D geprinte werkplek
[widgetkit id="980" name="Van-PET-afval-naar-3D-geprinte-werkplek"]
Een innovatieve vastgoedoplossing en samenwerking in het Rotterdam Makers District.
Een bedrijfsloods biedt zeeën aan ruimte, maar het ontbreekt er nog wel eens aan een comfortabele werkplek. Op zoek naar een slimme, flexibele en duurzame oplossing voor dat probleem ontwikkelden ondernemers in het Rotterdam Makers District in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam de R-IGLO. Modulair, circulair en lokaal geproduceerd; precies waar het Makers District voor staat.
De R-IGLO is een paviljoen dat binnen een grote ruimte opgebouwd kan worden. De constructie bestaat uit grotere en kleinere flexibel toe te passen elementen. Het modulaire karakter zorgt ervoor dat de losse delen makkelijk op te bouwen zijn, maar ook makkelijk gedemonteerd, verplaatst of opgeslagen kunnen worden. Het paviljoen is in opdracht van Royal 3D door The ArchiTech Company ontworpen en wordt geproduceerd met een grote 3D-printer in De Werkplaats aan de Merwehaven in M4H.
Circulair ontwerp, circulaire productie
Daarvoor wordt niet zomaar een 3D-printer gebruikt, maar een CFAM-printer die voor Royal 3D is gebouwd door CEAD in Delft. CFAM staat voor Continuous Fibre Additive Manufacturing, wat betekent dat er continue een (glas-)vezel toegevoegd wordt aan het printmateriaal. Dat levert een sterker, stijver en daarmee duurzamer eindresultaat op. De CFAM-printer van Royal 3D kan produceren op de industriële schaal, met een bouwvolume van 4 x 2 x 1,5 meter en een printcapaciteit van 15 kilo per uur.
Het materiaal dat de basis vormt voor de R-IGLO is kunststof PET afval uit de (haven-)industrie. Dit is steeds weer volledig herbruikbaar, ook als bijvoorbeeld een print mislukt. Het geavanceerde en 100% circulaire ontwerp zorgt ervoor dat het materiaal niet alleen bijzonder efficiënt toegepast wordt, maar levert voor de gebruikers ook een prettige akoestiek en voldoende inval van daglicht op.
Actieve innovatie
De vastgoedbeleggingsafdeling van Havenbedrijf zet actief in op de herontwikkeling van verouderde havengebieden, met het oog op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven. Een voorbeeld is het bedrijf VertiDrive. Het toonaangevend innovatieve bedrijf voor magnetische robotcrawlers is huurder van een van de grootste gebouwen op de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij: de Grofsmederij. Hier ontstond de behoefte aan goed geklimatiseerde assemblagewerkplekken, wat de aanleiding vormde voor de ontwikkeling van de R-IGLO. Het was een logische keuze om voor de uitvoering lokaal samen te werken met de ondernemers in het Rotterdam Makers District. Zo vindt de productie van de R-IGLO plaats in De Werkplaats, een voormalige fruitloods in M4H.
- Created on .