Skip to main content

Zwevende kijkdoos in het Pajottenland

Zaal Zaliger is een kijkdoos geworden waar de voor- & achterkant communiceren met het landschap. Om buiten en binnen dichterbij elkaar te brengen is de enveloppe van de kijkdoos uitgevoerd in éénzelfde materiaal nl. vezelcement leien. Dankzij de warme grijstint wordt het gebouw één met de omgeving op een typisch grijze Belgische dag.

Natuurlijke integratie

Zaal Zaliger is gelegen in het landelijke Vollezele en is omringd door weilanden. Oorspronkelijk stond op deze locatie een oude vervallen parochiezaal die amper nog gebruikt werd. Voor de mensen in de omgeving was er niet echt nog een gepaste zaal om kleinere events te organiseren. De bedoeling van de bouwheer was om iets nieuws te creëren dat het lokaal verenigingsleven nieuw leven zou inblazen . Architect Bart Wouters van StudioWAD mocht deze opdracht uitvoeren. Een heel karwei want er waren zeer strikte bouwvoorschriften van toepassing.  “ik wilde een sober en bescheiden gebouw dat niet als een mastodont in een natuurlijk landschap zou overkomen. Ik heb daarom bij de dak- en gevelbekleding gekozen voor vezelcement leien van SVK. Met leien kan je een heel gelijkmatige lay-out overheen de verschillende volumes zoals gevel, dak en de overkragende elementen verkrijgen. Het was daarbij de bedoeling dat alles heel strak zou zijn”, vertelt Bart.

Dekkingwijze

Voor het project is er gekozen voor een specifieke dekkingswijze. “Dat klopt, gaat Bart verder. We wilden graag een dekkingswijze waarbij dak en gevel sterk op elkaar zouden gaan gelijken. Bij het gevelsysteem liggen de leien quasi naast elkaar en is er geopteerd voor het quarto patroon. Dat is eigenlijk bijna een dambordpatroon maar dan met een rechthoekige lei. Dat patroon wilden we zoveel mogelijke ook op het dak realiseren. Je hebt dus niet de klassieke dubbele dekking op het dak want dan zouden de leien verspringen. De leidekker, Mario Lanneer heeft daarom op bepaalde plaatsen waterdichtingsgootjes achter de leien gestoken”, verklaart Bart.

Contrast

“We wilden bovendien graag een lichte kleur voor de gevel om zo een mooi contrast met de zwarte ramen te kunnen creëren. We hebben dan gekozen voor het warme of de wolkengrijze kleur van de Ardonit leien. Een lichte kleur zou veel minder zwaar overkomen. Onderaan hebben we dan ook met plintjes gewerkt waardoor het gebouw een klein beetje lijkt te zweven. Bovendien zijn leien ook heel dankbaar naar onderhoud toe”, gaat Bart verder.

Waarom SVK? 

“In mijn inspiratiemap zat een mooi project uitgevoerd met SVK leien, vandaar dat ik spontaan aan SVK dacht voor de uitvoering van dit unieke project”, besluit Bart.

Neem contact voor info  over onze oplossingen: 
 - 03/ 760 49 00

Neem contact
— 16 mei 2023 —