Discrete afwatering draagt bij tot bijzondere esthetiek hoofdzetel BNP Paribas Fortis

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Brussel heeft er sinds kort een iconisch gebouw bij. Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis is met zijn organische vorm en witte gevelkolommen een blikvanger van formaat. De gedurfde architectuur bracht ook de nodige technische uitdagingen met zich mee. ACO ontwikkelde voor de afwatering langs de gevels en draaideuren discrete afvoergoten op maat. 

  De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg springt al van ver in het oog. Met negen bovengrondse en vijf ondergrondse verdiepingen is het gebouw goed voor 100.000 m2 en 4.100 werkposten. Het imposante complex heeft verschillende ingangen, die bijna allemaal leiden naar twee binnenplaatsen en naar het atrium, van waaruit alle kantooroppervlakten bereikbaar zijn. 

  Uitgekiend maatwerk

  Om gebruikers en bezoekers optimaal te kunnen ontvangen, is een goede afwatering van het domein cruciaal. Daarvoor deed het ontwerpteam beroep op ACO. Deze specialist in waterbeheer werkte de oplossing voor de afvoergoten langs alle gevels uit. “Het opvallendste kenmerk van dit unieke kantoorgebouw zijn de gebogen gevels. Heel het project is gebaseerd op deze curve”, vertelt Tom Snackaert van ACO. “Een bijkomende bijzonderheid zijn de draaideuren die langs de buitenpatio’s geplaatst zijn. Ons technisch team kreeg de uitdagende opdracht om discrete afvoergoten te leveren die perfect aansluiten op zowel de gevels als de draaideuren.” 

  Het was hoofdaannemer Valens (Eiffage Benelux) die bij ACO aanklopte om de afwatering te verzorgen. “Het architectenteam stond erop om ook de kanalen de gebogen vorm van de gevels te laten volgen”, vertelt Maxime Dubois van Valens. “De radius van de gevels en draaideuren is overal verschillend, waardoor we dit alleen met maatwerk konden oplossen.” 

  ACO tekende in samenspraak met Valens gedetailleerde plannen uit, waarbij elke afvoergoot een radius kreeg perfect in lijn met de plek waar ze geplaatst moest worden. “Op bepaalde locaties konden we wel werken met rechte afvoergoten. Daar hebben we onze Euroline Discreet inox afvoergoten toegepast. Alle gebogen elementen zijn voorzien van gelaste profielen om ze naadloos te laten aansluiten op de rechte stukken”, aldus Tom Snackaert.

  aco

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2023 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel