Skip to main content

Project Zuidburg - Comfortabel en onbekommerd zorgwonen in Veurne

Project Zuidburg - Comfortabel en onbekommerd zorgwonen in Veurne

Het knap vormgegeven zorgwooncomplex Zuidburg in Veurne herbergt honderd assistentiewoningen, een restaurant, een kinderdagverblijf, een kapsalon, fitnessruimtes en een bibliotheek. Vanuit comfortoverwegingen koos het bouwteam voor multi lucht/lucht warmtepompen van Daikin met actieve koeling voor de assistentieflats, in de andere ruimtes aangevuld met specifieke oplossingen op maat. En dit alles volledig in lijn met de EPB-eisen.

Het prestigieuze project Zuidburg in Veurne met luxe zorgflats gooit grote ogen. De moderne architectuur, de prachtige binnentuin en functionele inrichting vallen meteen op. En ook over de locatie werd goed nagedacht. “De ligging nabij het centrum, openbaar vervoer en faciliteiten leent zich perfect voor een bestemming tot zorgwonen”, aldus Erwin Vermeesch, afgevaardigd bestuurder van bouwheer CVBA Zuidburg. “Het geplande natuurgebied van 17ha zal de locatie nog extra meerwaarde geven.”

Daikin als partner voor comfort

Uiteraard werd ook de nodige aandacht besteed aan de technieken in het gebouw. Voor de energetische aspecten stelde het studiebureau oorspronkelijk een collectieve oplossing op gas voor, verdeeld over twee stooklokalen. Maar na opmerkingen over het zomercomfort in een eerder project wilde de bouwheer ook de mogelijkheid van actieve koeling bekijken.

Een goede optie, vond ook architect Tom Wylein van Architecten Wylein & Partners. 

“In zijn verslag signaleerde de EPB-verslaggever slechts op enkele welomschreven plekken een beperkt risico op oververhitting. Maar uit ervaring weten we dat er, ondanks een dergelijk positief rapport, achteraf nog geregeld klachten over het zomercomfort volgen.”

Karel Lambert, projectmanager van algemeen aannemer Furnibo en eindverantwoordelijke voor de werf Zuidburg, riep dan ook de hulp in van Daikin om voor een gepaste oplossing te zorgen die absoluut comfort garandeert en voldoet aan de EPB-eisen.

Daikin lucht/lucht warmtepompen: een oplossing met tal van voordelen

In eerste instantie werd een omvorming van het collectieve systeem op een lucht/water warmtepomp overwogen, maar het sanitair-warmwatervat bleek te groot voor de overwegend eenpersoonsunits. Lieven Verstaen, Product Manager bij Daikin:

“Dankzij de doorgedreven isolatie heb je in nieuwbouw vandaag veel minder koel- en verwarmingscapaciteit nodig. De stralingswarmte van de wanden schommelt minder, zodat je vooral de binnenlucht op temperatuur moet brengen. Omdat er daarvoor kleinere vermogens vereist zijn, vormen lucht/lucht warmtepompen een volwaardig alternatief, zeker als je actieve koeling wil toepassen. Het voordeel van die laatste, vergeleken met stralingskoeling, is dat de lucht ook wordt ontvochtigd zodat je de temperatuur minder moet verlagen. Een lagere luchtvochtigheid maakt immers dat je, ook bij hogere temperaturen, een aangenaam gevoel krijgt.”

Voor Stijn Wyffels, projectleider bij het installatiebedrijf G. Depreter was het een eerste positieve ervaring met deze Daikin-oplossing: 

“Uiteraard moet je doorheen een leerproces, maar het concept is veel eenvoudiger dan een traditionele stookplaats die, zeker in geval van een collectief systeem, veel inregeling vergt. Interessant zijn ook de snelheid van koeling en het beperkte onderhoud.”

De overstap naar het lucht/lucht systeem had meerdere positieve consequenties, vult Karel Lambert aan: 

“De valse plafonds in de gangen vielen weg omdat er geen combilussen meer nodig waren. Ook de 300 zonnepanelen, noodzakelijk om te voldoen aan de EPB-regelgeving, konden we schrappen. Door de wijziging konden wij de werf ook vroeger opleveren. Een collectieve stookplaats kan je pas opstarten als alle leidingen gelegd zijn. Dit systeem daarentegen kan je in fasen installeren en meteen opstarten. De afwerking verloopt sneller en efficiënter.”

EPB-bestendige installatie

In het verleden werd een lucht/lucht warmtepomp, indien toegepast voor actieve koeling, zwaar afgestraft in de EPB-software. Intussen heeft het VEA zijn standpunt bijgestuurd. Als er een theoretisch klein risico op oververhitting is en de te realiseren koeling dus klein is, riskeer je voor een lucht/lucht oplossing nog slechts enkele EPB-strafpunten tegenover een tiental in het verleden. Bovendien zijn deze lucht/lucht warmtepompen een bron van hernieuwbare energie, één van de eisen waaraan een nieuwbouwproject moet voldoen in de EPB-wetgeving. Zowel de architect als de installateur waren aangenaam verrast dat de oplossing zich netjes naar de EPB-verplichtingen voegt en daarmee vormen lucht/lucht warmtepompen een interessant alternatief voor zorgwoningen. 

Het perfecte klimaat, overal

Elke assistentiewoning beschikt over een eigen, autonoom werkend multisplit buitentoestel, aangesloten op een Perfera wandmodel in de leefruimte en in de slaapkamer. De keuze viel op deze gestroomlijnde en discrete binnenunit omwille van hun uitstekende comforteigenschappen. De toestellen munten immers uit door hun fluisterstille werking, hun driedimensionale uitblaasmogelijkheden en hun actieve filter met Flash Streamer-technologie, die stofdeeltjes, allergenen en geuren verwijdert voor een schone en gezonde binnenlucht. De bewoners bedienen zelf het toestel via een gebruiksvriendelijke infrarode afstandsbediening. 

“Zowel comfort als voldoen aan de EPB-eisen is erg belangrijk. Een zo efficiënt mogelijk toegepaste warmtepomptechnologie die voldoet aan de noden en behoeften van de bewoners én aan de voorwaarden van de bouwheer speelt daarbij een belangrijke rol. En hierin zijn we in dit project absoluut geslaagd”, besluit Lieven Verstaen.

www.daikin.be