Skip to main content

Op weg naar koolstofneutraliteit met VELUX

    De bouwsector vertegenwoordigt tot 40% van het mondiale energieverbruik en de CO2-uitstoot. VELUX, de wereldleider op het gebied van oplossingen voor wooncomfort, vindt duurzaam bouwen opnieuw uit met 'Living Places', een innovatief project in samenwerking met EFFEKT Architects en Artelia. In Kopenhagen presenteert VELUX een reeks van zeven prototypes: namelijk vijf open paviljoens en twee complete huizen.

    Met dit initiatief belichaamt het merk een futuristische visie op huisvesting en belooft het de ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd het welzijn van de bewoners te verbeteren. Living Places' heeft al de EY Sustainability Award gewonnen in de categorie innovatie, de Innovative Design Award van de Design Awards van Bo Bedre Magazine, de Sustainable Future Award en de Merit Award for Architecture van het American Institute of Architects, zoals de prijs voor het beste woonproject bij de MIPIM Awards 2024.

    Maak kennis met Sinus Lynge, medeoprichter van EFFEKT Architects.

    Hoe is het project 'Living Places' tot stand gekomen?

    Het project werd ruim 3 jaar geleden geïnitieerd door VELUX. EFFEKT ontwikkelde diverse onderzoeken rond architecturale oplossingen die gevonden kunnen worden in relatie tot klimaatverandering, en verdiepte de analyse van de voetafdruk van gebouwen in deze context. VELUX had het Green Lighthouseproject al in 2009 gelanceerd, het eerste CO2-neutrale project in Denemarken, en wilde zijn aanpak uitbreiden naar een nog emblematischer project. Samen met VELUX werkten we samen met het ingenieursbureau Artelia om na te denken over bouwtechnieken die zowel de impact op het milieu zouden verminderen als de menselijke gezondheid zouden verbeteren.

    Na 1 jaar nadenken kwamen we tot een prototype dat deze problemen kon wegnemen. Onze aanpak streeft ernaar het idee van leefbaarheid en duurzaamheid, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, samen te voegen. Door het ontwikkelen van 5 leidende principes (gezonde, aanpasbare, eenvoudige, schaalbare en betaalbare woningen), bepaalden we typologieën die een betere luchtcirculatie in dubbele hoogtes en een goede lichtverdeling mogelijk maken. Het dak, dat zich over twee niveaus uitstrekt, vermindert de visuele impact op de grond en de schaduw van de verschillende gebouwen en maakt het mogelijk om zonnepanelen op te nemen.

    We hebben kunnen aantonen dat het mogelijk is om een koolstofvoetafdruk te realiseren die 3 keer kleiner is en een binnenklimaat dat 3 keer beter is dan in een gemiddelde eengezinswoning, zoals de meesten in Europa worden gebouwd. Deze CO2-besparing begint al voor de bouw, met het gebruik van hout, en vervolgens gedurende de hele levensduur van het gebouw, dat daarna zonder problemen kan worden ontmanteld of gerenoveerd. We hebben ontdekt dat het door een verstandige materiaalkeuze al mogelijk is om de CO2-uitstoot over een periode van 50 jaar met 66% te verminderen. Het is een aanpak die geen bijzondere overinvesteringen vereist, die voor iedereen toegankelijk is en die echt een verschil maakt.

    Vervolgens ontwikkelden we verschillende varianten, met meerdere verdiepingen, die aan dezelfde criteria konden voldoen. Het was essentieel om de bewoonbaarheid in het gebouw te optimaliseren, waarbij het beheer van het binnenklimaat net zo belangrijk is als het beheren van het buitenklimaat. De gebruikte materialen hebben daarom allemaal gegarandeerd een lage impact op de luchtkwaliteit binnenshuis. De prototypes van 'Living Places' zijn voorzien van natuurlijke ventilatie, daglicht en frisse lucht, waarvan bewezen is dat ze de gezondheid verbeteren. Hetzelfde geldt voor akoestisch beheer.

    Welke architecturale middelen hadden de overhand bij het ontwerp van deze huizen?

    We hebben de voorkeur gegeven aan verticale visuele communicatie en direct contact met de natuur. Het buitenleven stroomt visueel naar binnen, waardoor bewoners de hele dag het licht kunnen volgen, evenals de seizoensgebonden veranderingen in de natuur gedurende het hele jaar. De vloeropeningen geven het interieur een gevoel van ruimte en visuele openheid. De verschillende kwaliteiten van het licht, afhankelijk van de hoeken waarin het wordt geprojecteerd, creëren verschillende stemmingen in het huis. Binnen in het gebouw zijn alle installaties zichtbaar en direct toegankelijk. Het is niet nodig om het gebouw te slopen om bepaalde delen van de technische netwerken te bereiken, bijvoorbeeld als ze moeten worden aangepast of gerepareerd.

    Hoe kan dit eerste experiment worden uitgebreid?

    Het principe is momenteel om het over te dragen aan de fabrikanten. Het eerste Living Places prototype buiten Denemarken, het Smûk huis, opende zijn deuren in Dokkum, in Friesland, Nederland. Het prototype wordt gebouwd door de Nederlandse woningbouwer Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD), die in 2023 een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de VELUX Groep over het concept 'Living Places'.

    Het project kan ook onder zeer specifieke omstandigheden belangstelling wekken. Samen met SOS Kinderdorpen Oekraïne, de Oekraïense overheid, gemeenten en verschillende partners, waaronder de VELUX Groep, heeft SOS Kinderdorpen Denemarken een langetermijninitiatief gelanceerd voor de bouw van drie groepen 'Living Places'-gebouwen voor de psychologische rehabilitatie van kinderen zonder ouderlijke zorg in heel Oekraïne. Deze gebouwen zullen bestaan uit woningen voor pleeggezinnen, gedeelde recreatieve en sociale ruimtes voor bewoners en lokale gemeenschappen, en sociale centra die een scala aan psychosociale ondersteunende diensten bieden aan gezinnen.

    Daarnaast werk je mee aan één van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van België, het 'Lake Side' project bij Tour & Taxis, en je hebt ook lopende projecten in Hasselt...

    EFFEKT is een van de geselecteerde teams voor een deel van het stedelijk herontwikkelingsproject Tour & Taxis van Nextensa. EFFEKT is geselecteerd als een van de vijf bureaus om een wooncomplex van 65.000 m2 te ontwerpen. We maken deel uit van een team bestaande uit Binst Architecten, Cobe, HUB Architecture & Urbanism, POLO Architecten met Bureau Bouwtechniek als uitvoerend architect.

    Het masterplan is ontwikkeld door MVRDV en zij zullen blijven werken als stedenbouwkundige in opdracht van de ontwikkelaar. EFFEKT krijgt een ontwikkeling van tussen de 8.000 en 20.000 m2 om een nieuw woonconcept te ontwikkelen en te ontwerpen, dat ook nauw verbonden is met groene ruimtes. In een geest van co-creatie met de geselecteerde architecten zal het project zich richten op toekomstbestendig bouwen en het creëren van een hoogwaardige sociale woonwijk.

    Hoe is jullie kantoor ontstaan?

    We zijn EFFEKT begonnen na het winnen van een wedstrijd toen we nog student waren. In 2003 hebben we een bedrijf opgericht om de vruchten van deze wedstrijd te beheren. Pas in 2007 hebben we echt een meer permanent bureau en vereniging opgericht. We nemen deel aan veel wedstrijden. De naam EFFEKT komt voort uit het feit dat we een echte impact willen hebben op de locatie van onze constructies, en deze impact moet ook gemeten worden in termen van duurzaamheid en klimaat. Het heeft ook een culturele en sociale impact.

    Hoe combineer je het technische met het conceptuele in architectuur?

    Architectuur is de plek waar deze twee aspecten samenkomen. Architectuur geeft vorm aan de relatie tussen mensen en de plek waar ze leven. Het verbindt de natuurlijke omgeving en de manier waarop we de natuur begrijpen. De architect beheert deze complexiteit als een geheel, met als doel de mens en de natuur weer met elkaar te verbinden, waarbij hij de mens beschouwt als een onderdeel ervan en niet als een afzonderlijk element.

    Is goede architectuur altijd, op de een of andere manier, een prototype?

    Architectuur is een manier om verandering te creëren, vooral in de soorten habitat die we in de toekomst nodig zullen hebben. Nieuwe voorstellen moeten ontstaan en getest worden.  We beschouwen onze projecten altijd in zowel een lokale als een bredere mondiale context, met als doel een maatschappelijke waarde te creëren die verder gaat dan de eisen van de klant. Naar mijn mening is dit de manier om verandering teweeg te brengen.

    Is het gemakkelijk om de vraag van de klant te voldoen of deze te overtreffen?

    Wat we hebben geleerd, vooral van het VELUX project, is dat als je een echte paradigmaverschuiving wilt bewerkstelligen, je je moet omringen met de juiste mensen, en klanten zijn daar een integraal onderdeel van, samen met ingenieurs en fabrikanten. Als iedereen naar hetzelfde doel heeft, kan het project heel ver komen. Het is noodzakelijk om iedereen te betrekken bij een brede, krachtige aanpak. Werken in silo's, geïsoleerd, heeft geen zin. Voor het project 'Living Places' waren we zo dicht bij elkaar, in een holistische opvatting, dat we uiteindelijk zelfs niet meer precies wisten voor wie mensen werkten.

    Welk verband legt u tussen het door VELUX geïnitieerde project en het eveneens beroemde bostorenproject?

    En Beide projecten proberen mensen en de natuur opnieuw met elkaar te verbinden. De toren is een middel om de natuur en vooral het bos te aanschouwen. Architectuur wordt een relais dat ons verbindt met de omgeving. Het wordt een zender.

    Sinus Lynge, medeoprichter van EFFEKT Architects

    'Lake Side' op Tour & Taxis, Brussel

    Camp Adventure Forest Tower, Rønnede (DK)

    — 20 October 2024 —