Skip to main content

Klimaatneutraliteit

België ligt helemaal niet op koers om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Dat blijkt vrijdag 8 november uit de allereerste analyse van de voortgang van de klimaattransitie op nationaal niveau in België van de Dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

In het rapport worden de vijf sectoren onder de loep genomen die verantwoordelijk zijn voor 98 procent voor de Belgische uitstoot aan broeikasgassen: energieproductie (elektriciteit en raffinage), transport, gebouwen, industrie en landbouw (met inbegrip van (verandering van) landgebruik).

Hoewel de uitstoot in ons land sinds 1990 met 28 procent is afgenomen, volstaat "het huidige tempo niet om tegen 2050 klimaatneutraal te worden". Dat is nochtans de doelstelling die de Europese Unie zichzelf (en dus ook België) heeft opgelegd. Geen enkele sector ligt op koers. Meer nog, sommige indicatoren bewegen zelfs in de verkeerde richting.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het aantal auto's per persoon en het aandeel kilometers afgelegd door vrachtwagens, maar ook de uitstoot van de internationale lucht- en scheepvaart, waar de energievraag volkomen fossiel blijft. Ook inzake landgebruik gaat het de verkeerde richting op. Zo is de capaciteit voor natuurlijke koolstofopname in bodems en in bovengrondse biomassa sterk gedaald door de omzetting van graslanden en bossen naar landbouw- en bouwgrond. Een verhoging van de opslagcapaciteit is echter essentieel om de klimaatneutraliteit tegen 2050 te bewerkstelligen.

Desondanks zijn er ook enkele lichtpunten, zoals de uitbouw van windenergie, de opwekking van kernenergie, het verbruik van biomassa en het finaal energieverbruik in de industrie die wel op koers liggen om tegen 2050 een nettonuluitstoot te bereiken.

De onderzoekers benadrukken tot slot nog dat er verschillende gegevens en indicatoren niet voorhanden zijn of te gefragmenteerd worden bijgehouden, waardoor daarover geen rapportering mogelijk was.

— 12 November 2024 —