Skip to main content

Brussels Biennale of Eclectic Architecture (BBEA)

Van 7 tot 15 oktober 2023 vindt de tweede editie van de Brussels Biennale of Eclectic Architecture (BBEA) plaats. De biënnale vormt een unieke gelegenheid om enkele emblematische bouwwerken van de eclectische beweging in Brussel te ontdekken. 

Verspreid over twee weekends staat er heel wat op het programma: rondleidingen door interieurs die doorgaans voor het publiek gesloten zijn, gegidste wandelingen of fietstochten doorheen de stad, lezingen, activiteiten voor gezinnen, scholen, personen met een beperkte mobiliteit etc. De organisatie is in handen van Explore.Brussels.

De eclectische beweging (1840 - 1914) haalde haar inspiratie uit een breed register van historische stijlen en ging tegelijkertijd prat op haar artistieke creativiteit. Ze berustte op een visie op de stad en haar architectuur die kunst, geschiedenis en innovatie met elkaar verzoende. Brussel wemelt van de architecturale parels die deze beweging heeft voortgebracht, en dat op een cruciaal moment in de ontwikkeling van de jonge hoofdstad. De stijl kwam tot bloei in de context van een ongekende stedelijke groei en schiep een nieuw stadsdecor dat tot op de dag van vandaag mee het uitzicht van het Brusselse landschap bepaalt.

De tweede biënnale die gewijd is aan dit bijzondere maar grotendeels onbekende erfgoed, vindt plaats tijdens de eerste twee weekends van oktober. In het weekend van 7 en 8 oktober doet het festival het noorden van Brussel aan, met activiteiten in Schaarbeek, Sint-Joost, Laken en de noordrand van de Vijfhoek. In het weekend van 14 en 15 oktober komen de gemeenten Elsene, Sint-Gillis, Etterbeek en Anderlecht aan bod.

Tot de verrassende interieurs die uitzonderlijk hun deuren openen, behoren onder meer het Campioni Herenhuis, de voormalige privéwoning van Paul Saintenoy en het Bertha Harmandhuis. Daarnaast staan er in de Koninklijke Sint-Mariakerk en bij het CIVA activiteiten gepland op maat van gezinnen met kinderen. In het Voormalig Paleis van de Graaf van Vlaanderen en in het Hotel van de Gouverneur van de Nationale Bank van België worden dan weer rondleidingen georganiseerd die zijn aangepast aan slechthorenden en slechtzienden. Met het oog op toegankelijkheid staan voor het eerst ook rondleidingen voor personen met een mentale beperking op het programma. Het evenement gaat van start met een lezing over de basisbeginselen van het eclecticisme, op 2 oktober in het gemeentehuis van Schaarbeek.

Explore.Brussels is een netwerk van verenigingen die kwalitatieve rondleidingen aanbieden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samen met de vier aangesloten verenigingen (Arau, Arkadia, Brussel Babbelt en Pro Velo) organiseert het grote architectuurevenementen zoals het Brussels Art Nouveau Art Deco Festival (BANAD Festival) en de Brussels Biennale - Neoclassic (BBN).

In het verlengde van zijn uiteenlopende activiteiten, wil Explore.Brussels, samen met zijn netwerk van partners, tijdens de BBEA een breed publiek de kans bieden het erfgoedkarakter van onze hoofdstad beter te leren kennen en waarderen.

— 07 september 2023 —