Sociale woningen uit 1900 krijgen tweede leven

architecture 03

De vijf art-nouveau gebouwen van de Schaarbeekse Haard in de L’Olivierstraat (Brussel) zijn gerestaureerd en beschikken vanaf nu over 30 gemoderniseerde sociale woningen. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, volgde de werken de voorbije 3,5 jaar op en investeerde in totaal 5,6 miljoen euro in het project.

De roodbakstenen gebouwen staan opnieuw te blinken rond het binnenplein. De sgraffito, een soort fresco’s op de muren, die langzaam weg brokkelden en waarvan één zelfs al volledig verdwenen was, zijn weer allemaal gerestaureerd en de smeedijzeren balustrades en ramen in art-nouveaustijl zijn in ere hersteld.

Maar de grootste transformatie vond aan de binnenzijde van de vijf gebouwen plaats. Wat in 1900 werd ontworpen door architect Henri Jacobs als 50 kleine appartementen zonder badkamer werd omgevormd tot 30 moderne woningen die beantwoorden aan de hedendaagse verwachtingen: meer licht, meer ruimte en modern comfort.

Dankzij een goede luchtdichtheid, isolatie, een condensatieketel, warmteterugwinning en zonnepanelen, werd het jaarlijks verbruik sterk verlaagd: tot 70 kwh/m²  voor elektriciteit en 18 kWh/m² voor verwarming.

De gelijkvloerse appartementen werden uitgebreid met een klein terras, zodat de toekomstige bewoners net zoals hun bovenburen zouden beschikken over een private buitenruimte. Twee van de flats werden ingericht voor mensen met een fysieke beperking. Er werd ook een plek ingericht om fietsen en kinderwagens te stallen, en voor de vuilnisbakken.

De binnenplaats werd zo veel als mogelijk beplant, rekening houdend met het feit dat die toegankelijk moet blijven voor de brandweer voor noodgevallen.

Deze metamorfose werd mogelijk gemaakt door architectenbureaus Philippe Samyn et Associés Architectes & Ingénieurs, studiebureau Flow Transfer International voor de speciale technieken, Ben Verbeeck voor de stabiliteit, + A-tech voor de akoestiek, Néo-Ides voor EPB, Christine Bertrand voor de restauratie van de sgraffito en SECO voor de asbestverwijdering. De werken werden uitgevoerd door aannemer Phenicks i.s.m. R. De Cock.

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2023 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel