Museum onder water

architecture 03 f

De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson staat bekend om de opvallende bruggen die hij slaat tussen kunst en natuur. In Fondation Beyeler in het Zwitserse Basel doet hij dat door een deel van het museum onder water te zetten.

Met de expositie Life wil de kunstenaar de natuur de interactie aan laten gaan met de architectuur van het museumgebouw. Eliasson hoopt de bezoekers eerst te verwarren en daarna te laten nadenken over de relatie tussen mens en natuur.

Het verwarrende element komt door een aantal ingrepen die door Olafur Eliasson is gedaan. Zo is het water met behulp van natuurlijke kleurstoffen groener gemaakt. Ook zijn er in samenwerking met landschapsarchitect Günther Vogt waterplanten als waterlelie en pistia aangebracht. Ook schijnt er ’s avonds een mysterieus blauw licht in de onder water gezette ruimtes.

In een statement bij de tentoonstelling laat Olafur Eliasson weten dat met Life wil laten zien dat we samen moeten leven met alle organismen om ons heen. “Onze omgeving is verweven met ons eigen leven. Deze natuurlijke systemen bestonden al voor ons en zullen er ook nog zijn al de mens is verdwenen. Dat maakt de toekomst onzeker en onduidelijk.”

www.fondationbeyeler.ch

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel