Turijn: een oude tramlijn omgetoverd tot een openbaar park

architecture 02 f

Het Precollinear Park, naar het model van de de New-Yorkse High Line , is het resultaat van het tijdelijke hergebruik van een in onbruik gebruikte tramlijn. 

Dit park van 700 meter lang (slechts een paar meter breed, aangezien het een tramlijn is), geopend in het voorjaar van 2020 om het gebrek aan groen te compenseren, is zo populair bij het publiek dat het momenteel wordt verlengd tot minstens september 2021. Het kan zelfs permanent worden. Lokale scholen bereiden zich voor om enkele voorjaarsklassen naar Precollinear Park te verhuizen (zo genoemd omdat het het Precollina-district doorkruist), en er is zelfs een seizoen van openbare evenementen gepland.

Deze rehabilitatie, in de op drie na grootste stad van Italië, is een voorbeeld van hoe verlaten spoorweginfrastructuur op intelligente wijze kan worden gerehabiliteerd. Maar dat is nog niet alles: deze groene ruimte is een positieve en feestelijke illustratie van hoe een noodaanpassing aan een pandemie uiteindelijk een zeer gewaardeerd item in de gemeenschap kan worden, zoals deze inleidende clip illustreert. 

Een goedkope renovatie

Een groot deel van de tramroute bevond zich al in de schaduw van een laan met volwassen bomen, en er groeiden stevige wilde grassen op het stuk dat het centrale reservaat van een brug over de plaatselijke rivier besloeg. Er was dus niet veel voor nodig – een paar bloembakken, een paar banken en pallets om op te zitten – om de overwoekerde ruimte om te toveren tot een plek die gebruikt kan worden door het publiek. De randen van het park worden straks beplant met verfrissende bamboe die koolstof absorbeert. De terminus van de tramlijn is een klein plein geworden in de schaduw van prachtige hoge beukenbomen.

Een deel van de transformaties werd ook gefinancierd door crowdfunding, een bewijs van het enthousiasme van de inwoners voor dit soort veerkrachtige initiatieven. Het hele project werd uitgevoerd voor een zeer bescheiden budget: ongeveer € 20.000.

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel