Lichtgevend droomlandschap 

architecture 01 f

Dat planten licht nodig hebben om te groeien en ook te bloeien is een oud gegeven. Voortbordurend hierop ontwikkelde Daan Roosegaarde GROW, een lichtinstallatie van 20.000 vierkante meter van rode en blauwe lichtgolven. In een film over het project laat de kunstenaar zien hoe 'de schoonheid van licht planten met minder bestrijdingsmiddelen kan helpen.'

Het licht is poëtisch, en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die hebben aangetoond dat bepaalde ‘recepten’ van blauw, rood, en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50 procent  kunnen verminderen, aldus Roosegaarde.

De verlichting helpt gewassen (in dit geval een preiveld) aan betere groeiomstandigheden en met de helft minder pesticiden. Beeld Daan Roosegaarde

“Bepaalde recepten van blauw, rood en ultraviolet licht versterken de plantengroei en kunnen het gebruik van pesticiden tot 50 procent verminderen”, aldus Studio Roosegaarde. Het project is volgens Roosegaarde ook ‘een roep om verlichting in deze donkere tijden’. “GROW kan goed zijn voor de natuur, maar geeft ook hoopvol licht aan mensen.”

De film is ook een roep om verlichting in deze donkere tijden. ‘GROW kan goed zijn voor de natuur maar geeft ook hoopvol licht naar mensen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agricultuur’ door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk’.

Urban Sun

Roosegaarde werkt eveneens aan Urban Sun. Met dit innovatieve idee wil de kunstenaar de openbare ruimtes veiliger maken. Urban Sun doodt met speciaal uv-licht (uv-c-licht op 222 nm golflengte) virussen terwijl de mensen in de ruimte kunnen blijven.

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel