De bouw van de Brinktoren in Amsterdam is begonnen. De negentig meter hoge woontoren ontworpen door Mecanoo biedt ruimte aan 401 woningen in de sociale en middenhuur en 23 zorgwoningen. Daarnaast wordt de Brinktoren een van de eerste energiepositieve woontorens van Nederland. Naar verwachting wordt de ‘verticale buurt’ in 2025 opgeleverd.
De BrinkToren verbindt de nieuwe buurt Overhoeks met de Van der Pekbuurt.
De 90 meter hoge BrinkToren vormt straks de afronding van de hoogbouwstrip op Overhoeks. Deze markante toren wordt een groene, duurzame en bruisende verticale buurt, met een grote diversiteit aan woningen voor een gevarieerde groep mensen. Hiermee wordt de brug geslagen met het tuindorp Van der Pekbuurt aan de andere kant van het Buiksloterkanaal. Vanaf 2025 kunnen ongeveer 600 nieuwe bewoners en omwonenden hier wonen, werken, studeren, ondernemen en ontspannen.
Het plan bestaat uit een commerciële plint, sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen van verschillende eigenaren. Concreet streven we naar 112 sociale huurwoningen voor wooncorporatie Ymere, 23 zorgwoningen, een buurtkamer en 266 middeldure huurwoningen. We kozen expliciet voor géén koop of vrije sector huur. Het plan draagt zo bij aan een oplossing voor het nijpend tekort aan kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor o.a. young professionals, starters, jonge koppels, (internationale) studenten en onderzoekers in Amsterdam. De BrinkToren krijgt naast de entrees van alle woningen diverse voorzieningen zoals horeca, flexplekken en een Van der Pekbowling.
Buurtontwikkeling = de nieuwe verbinding tussen Van der Pekbuurt en Overhoeks
De BrinkToren is speciaal ontworpen om zoveel mogelijk interactie te laten ontstaan tussen alle bewoners uit de verschillende woningtypes in de toren én tussen de nieuwe bewoners en de bewoners uit de buurt daaromheen. De verschillende gesprekken met bewoners en ondernemers uit de buurt maakten duidelijk dat er behoefte is aan een verbinding tussen deze twee verschillende wijken. We smeden het meer welgestelde Overhoeks vast aan de voormalige arbeiderswijk Van der Pekbuurt. Dat doen we in materiaal en in architectuur met terrassen (brinken op hoogte). En ook programmatisch: in de Brinktoren komen enkel sociale en middeldure huurwoningen, met gemeenschappelijke ruimtes en een buurtkamer voor cursus of feestje van bewoners en omwonenden en met horeca in de plint. Voorzieningen waar nieuwe en bestaande buurtbewoners beiden wat aan hebben zoals flexwerkplekken, een koffietentje en een bowlingclub maken de BrinkToren het ontmoetingspunt van de buurt. Dit gebouw is wat wij met Buurtontwikkeling bedoelen.
Naast de sociale kwaliteit en aandacht voor gezondheid van de bewoners van de BrinkToren, is het technisch concept van deze hoogbouw ook uiterst duurzaam. Met een negatieve EPC-score is de toren meer dan energieneutraal. De woningen worden verwarmd en gekoeld met een WKO-installatie. De energie wordt opgewekt met verticale zonnepanelen op de gevels en op het dak wordt het eerste ‘powernest’ (windturbinecombinatie) van Amsterdam geplaatst. De terrassen en daken zijn zogenaamde ‘polderdaken’, waardoor er waterberging kan plaatsvinden en er groene binnentuinen en dakterrassen worden gecreëerd. Verder biedt de parkeergarage ruimte aan enkel elektrische deelauto’s- en fietsen. Dat maakt de BrinkToren de eerste energiepositieve woontoren van Nederland.
Francine Houben / Arne Lijbers – Mecanoo: “Wat ons opviel is dat er een gebrek aan integratie was tussen de Van der Pekbuurt en Overhoeks. De BrinkToren heeft een verbindende kwaliteit, niet alleen visueel, maar op elk niveau en dit zowel binnen als buiten. De elegante BrinkToren zorgt voor een overgang tussen deze twee buurten door vanuit Overhoeks geleidelijk af te bouwen met gebruik van ambachtelijke materialen en architectuur die naadloos aansluiten bij de kleinschaligheid en romantiek van de Van der Pekbuurt. BrinkToren wordt een echte groene toren, zowel door de groene brinken rondom die functioneren als gemeenschappelijke buurttuin als door de collectieve daktuinen voor de bewoners.
MediaXel bvba - © 2023 -
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel