Optimale flexibiliteit 

Optimale flexibiliteit 

Architect: Mei architects and planners

SAWA, het hoogste houten gebouw van Nederland, ontworpen door Mei architects and planners en ontwikkeld door Nice Developers en ERA Contour, wint de ARC20 Innovatie Award

Namens de jury legde architect Marc Koehler uit dat de genomineerden zijn geselecteerd op hun vermogen om ogen te openen voor een andere benadering van architectuur en design. Innovatie moet volgens de jury niet een klein stapje in de goede richting zijn. “SAWA zet een radicale verandering in beweging”, aldus Koehler.

“SAWA is relevant en veelbelovend vanwege de schaal van de houtbouw. Het wordt het meest innovatieve, hoogste houten gebouw van Nederland. Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie.”

Het juryrapport bevestigt dat SAWA op meerdere fronten innovatief is. SAWA onderscheidt zich in eerste instantie op het gebied van hoogbouw in CLT (Cross Laminated Timber) door onder meer de vloerconstructie  uit te voeren zonder toevoeging van beton. Het is een bottom-up ontwikkeling door Nice Developers, ERA Contour en Mei, gebaseerd op verticale ketenintegratie en met de focus op een groep toekomstige bewoners die meepraat. SAWA is installatie-arm ontworpen op het principe van Open Bouwen, wat optimale flexibiliteit oplevert. Het woonprogramma wordt een mix van betaalbare middenhuur en duurdere woningen. En er komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw, en het dek zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de bestaande buurttuin) van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als de omwonenden.

En niet in de laatste plaats is SAWA een voorloper in innovatie op het gebied van natuurinclusief bouwen. De manier waarop het gebouw de biodiversiteit in de wijk bevordert – middels een scala aan ecologische voorzieningen (zoals een biodiversiteitsdak, een afgestemd groenplan voor de balkons en 40 dierenwoningen) – is uniek in Europa.

https://mei-arch.eu

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel